Senatoren van de Eerste Kamer werken vanaf vandaag papierloos dankzij de iPad

In mei bleek al dat de leden van de Eerste Kamer een iPad in bruikleen zouden krijgen om papierloos te kunnen gaan werken. Vandaag was het zover en verstrekten Kamerbodes bij aanvang van de eerste vergadering van het nieuwe parlementaire jaar de iPads uit aan de senatoren. Alle iPads zijn voorzien van een app waarmee de senatoren toegang krijgen tot alle vergaderstukken, agenda’s en Kamerstukken. Volgens de Eerste Kamer is het eerste parlementaire huis van Europa dat helemaal overschakelt op digitale informatievoorziening. Dat was ook wel nodig want de leden kregen tot nu toe de stukken opgestuurd per koerier. De griffier van de Eerste Kamer:

“De Senaat kampt soms met een imago van stoffigheid maar naast kwaliteit en zorgvuldigheid staan ook efficiënt werken en transparantie hoog in het vaandel.”

De iPads blijven eigendom van de Eerste Kamer en de senatoren kunnen ook gebruik maken van WiFi toegangspunten die in het reces in het gebouw van de Eerste Kamer zijn geplaatst. De kosten voor het digitale traject zijn 148.000 euro maar volgens de Eerste Kamer verdienen ze dat geld binnen een jaar al terug omdat er geen koeriers meer nodig zijn en vanwege de besparing op printkosten.