Samsung Nederland kan niet tellen of goochelt met tablet cijfers

We begrijpen dat het blijkbaar niet de bedoeling was om de volgende cijfers algemeen bekend te maken maar nu we ze toch hebben….. Samsung Nederland maakte vanmiddag tijdens een presentatie bekend dat maar liefst 37% van alle verkochte tablets in Nederland tussen januari 2012 en juni 2012 voorzien is van het Android besturingssysteem. Waar Samsung die cijfers vandaan heeft is niet duidelijk maar als we om ons heen kijken zien we toch een heel ander beeld.

Vreemd is ook dat dit beeld blijkbaar alleen in Nederland te zien is want wereldwijd zien we wat anders.  Het iOS tablet aandeel is daar 68% en het Android Tablet aandeel is zo’n 29%.

“Android captured 29 percent share of global tablet shipments in Q2 2012, remaining static from 29 percent a year earlier. Global Android tablet shipments grew by more than half to 7.3 million units. Despite high expectations for companies like Amazon, Samsung, Acer and Asus, the Android community has yet to make a serious dent in Apple’s dominance of the tablet market. Unspectacular hardware designs, limited uptake of cellular models and a modest number of tablet-optimized services have been among some of the main reasons for Android’s mixed performance so far.”

Als we kijken naar het webverkeer via tablets dan ligt het iOS marktaandeel wereldwijd nog veel hoger. Zo’n 90% van het tabletverkeer gaat via een iPad en dat lijkt ons een betere en meer betrouwbare weergave van het aandeel Android talets op de markt. Volgens analisten zal het aandeel Android tablets de komende tijd eerder af dan toenemen.

De verwachting is dat het aandeel Android op de tabletmarkt aan het eind van 2012 daalt naar zo’n 36,5% terwijl het iOS tablet aandeel groeit naar 62,5%. De mogelijke komst van een kleinere iPad is nog niet meegenomen in deze analyse. De prijs van een goedkopere 7 inch iPad zal in ieder geval ook de onderkant van de markt, waar veel Android gebruikers zich bevinden aanspreken.

Onderzoeksbureau Gartner schat dat het Android marktaandeel eind 2012 op 32% zal uitkomen. Ook bij deze schatting is geen rekening gehouden met de komst van een kleinere 7 inch iPad.