Samsung loog over de verkoop van Galaxy Tabs in de Verenigde Staten

Afgelopen week publiceerden we een bericht dat Samsung in Nederland goochelt met de cijfers van verkochte tablets. We kregen daarop nogal boze reacties van vermoedelijk Tab eigenaren of Samsung fans. Dat het nog veel erger is bleek deze week tijdens de rechtszaak tussen Apple en Samsung. Opmerkelijk is dat Samsung nauwelijks Tabs verkoopt als je het vergelijkt met de iPad verkoop en nog opmerkelijker is dat je dit dus wereldwijd bijna nergens terug leest. Hoe dat komt? Tech bloggers ontvangen regelmatig van Samsung (ook in Nederland) snoepreisjes en als geste publiceren ze dit soort berichten natuurlijk niet want die snoepreisjes en cadeautjes van de grootste copycat ter wereld wil je natuurlijk niet missen.

In de rechtszaak tussen Apple en Samsung bleek deze week dat de verkoop van de Samsung Tab nog steeds niet zo best gaat. In het afgelopen kwartaal verkocht Apple in de Verenigde Staten 5.7 ,miljoen iPads, terwijl Samsung slechts 37.000 Tabs wist te slijten.

Leuk is het ook om even terug te gaan in de tablet geschiedenis en de berichten vlak na de lancering van de Galaxy Tab tablet van Samsung nog even terug te lezen. Samsung beweerde in december 2010 dat er binnen 3,5 week na de lancering maar liefst 1 miljoen Galaxy Tabs waren verkocht  in de VS. Na zeven weken vertelde Samsung zelfs aan analisten dat ze alleen al in de VS, 2 miljoen Galaxy Tabs had verkocht. Dat blijkt nu, twee jaar later een leugen te zijn.

De cijfers kloppen niet want uit officiële cijfers die Samsung afgelopen week aan de rechter moest laten zien blijkt dat er sinds november 2010 slechts 262,000 Galaxy Tabs zijn verkocht in de Verenigde Staten, de grootste Tablet markt in de wereld. Samsung verkocht in het vierde kwartaal van 2010 ook geen 2 miljoen Tabs in de VS maar het waren er slechts 77,000.

Volgens een analyse  van onderzoeksbureau IDC heeft Samsung wereldwijd  2,391,000 tablet computers verkocht in het tweede kwartaal van 2012. In de VS waren het er 37,000 en dat is een daling van 86% ten opzichte van 2011.