Rumble, Eerste Nederlandse TV app op de iPad

Triple IT, marktleider in mobiele streaming services, is er dit weekend in geslaagd om Rumble te installeren op een gloednieuwe iPad. Daarmee biedt Triple IT de eerste Nederlandse TV app op de iPad. Rumble bestaat al als een experimentele app op de iPhone. Een selecte groep testgebruikers kan daarmee live TV zien op de iPhone, maar bovendien alle programma’s van de Publieke Omroep die al uitgezonden zijn bekijken. Dezelfde content is nu beschikbaar op de iPad. Helaas nog niet voor iedereen, want Rumble is nog steeds een gesloten testomgeving.

Ben van der Burg, commercieel directeur van Triple IT:

“Dit weekend was Triple IT op zijn best. OK, we hebben allemaal de ‘we’ve got it’ tweets kunnen lezen van mensen die naar de Verenigde Staten waren afgereisd om een van de eerste iPads te bemachtigen. Wij zijn een paar stappen verder gegaan. We hebben Rumble op de iPad geïnstalleerd en op ochtend van de 2e Paasdag konden we live Nederlandse TV-programma’s bekijken. De iPad heeft de potentie om het tweede televisiescherm in de huiskamer te worden. Maak je ruzie over welk kanaal je wilt kijken? Met de iPad kijk je met het scherm op je schoot naar je eigen kanaal. Zie je een favoriet fragment, dan stuur je dat door naar je vrienden en je volgt de twitterfeed over het programma dat je kijkt op het scherm. Ook kun je timeshiften als je iets gemist hebt. We gaan in de komende  tijd volop verder ontwikkelen.”

Rumble

Triple IT voert momenteel een gesloten pilot uit met Rumble, een iPhone tv-applicatie. Met Rumble kun je live tv kijken, maar dankzij ‘timeshifting’ kun je ook een paar minuten of zelfs een paar uur terug in de tijd te gaan. Met de tv-gids kun je 24 uur teruggaan, zodat je ook de tv-programma’s van gisteren nog eens kunt meemaken. Zie je een interessant tv-programma in de gids staan, dan kun je dit meteen opstarten en bekijken. Je bladert door de tv-gids, ziet bijvoorbeeld dat je net de eerste tien minuten van een programma hebt gemist en kunt het programma vanaf het begin bekijken, zonder te hoeven wachten dat de content op Uitzending Gemist staat. Daarmee komt tv-kijken on demand echt binnen handbereik.

Helaas is de applicatie nog niet voor iedereen weggelegd. Triple IT voert momenteel een gesloten pilot uit met een tijdelijk karakter. NPO, Eredivise, MTVN en Sport1 stellen hun content beschikbaar voor de pilot omdat ze het een interessante techniek vinden. Ze zijn verder geen financiële  partner in het project. Op dit moment gaat het erom het gebruikersgedrag en de onderlinge interactie te analyseren. Het plan is om Rumble uiteindelijk naar de eindgebruiker te brengen. Op korte termijn is die kans echter door de uitzendrechten gering.