RTL heeft forse naheffing van de fiscus ontvangen voor het uitdelen van iPads

RTL gaf in 2010 alle vaste medewerkers, in totaal 664 een iPad cadeau inclusief een 3G-abonnement. Het was een kerstgratificatie vanwege het succesvolle tv-jaar in 2010. De iPad was niet alleen voor zakelijk gebruik maar mocht ook privé worden gebruikt en als werknemers RTL verlieten mochten ze de iPad houden. Die twee laatste punten hebben vandaag geleid tot een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die uitspraak is vrij simpel omdat je als bedrijf geen iPad mag weggegeven aan een werknemer. Daar moet de werkgever volgens de Wet op de Loonbelasting loonheffing over betalen en dat is niet gedaan.

De fiscus eiste alsnog een loonheffing van 323.687 euro over de iPads. Daar was RTL het niet mee eens omdat een iPad volgens RTL net als een smartphone een communicatiemiddel is en dus ook vrijgesteld van loonheffing. De meervoudige kamer oordeelde dat een iPad een kleine computer is en geen smartphone:

Mede gelet op het formaat van de iPad, het geheugen van 32 GB en met inachtneming van de vele andere gebruiksmogelijkheden dient de iPad veeleer te worden aangemerkt als kleine computer die mede geschikt is voor verschillende vormen van communicatie.

RTL Nederland overweegt in hoger beroep te gaan. We sluiten ook niet uit dat RTL binnenkort weer gaat “wobben” want alle Tweede Kamerleden hebben ook een iPad gekregen bij hun aanstelling. We zijn zeer benieuwd of daar ook een loonheffing over is betaald….

20121204-135233.jpg