Review: Samsung Galaxy Tab door 50% korting nu ineens toch wel interessant

Door de komst van twee nieuwe Samsung tablets is de 7 inch Samsung Galaxy Tab al enige tijd in de aanbieding. De meeste winkels verkopen de 7 inch Tab met WiFi en 3G op dit moment van € 750 voor € 499 dat klinkt mooi maar het kan nog mooier als je de Tab online koopt. Wij kochten de Tab voor deze review voor slechts € 374 (inmiddels al weer € 367) via Gigavolt.nl (13-04-2012 – Gigavolt.nl is geschorst door de Stichting Webshop Keurmerk. Consumenten wordt sterk afgeraden om producten via deze site te bestellen) en niet om hem te vergelijken met de iPad maar omdat de Tab voor dat geld een handige compacte toevoeging is voor gebruik onderweg.

Vlak na de release van de Tab bleek al dat het geen iPad killer is maar gezien de huidige prijs en het formaat van de 7 inch Tab is het een handige tablet voor iedereen die geen iPad wil gebruiken, als ultra portable tablet naast de iPad of gewoon voor onderweg omdat een 7 inch scherm net iets handiger is dan het display van een iPhone en handzamer dan het 10 inch display van een iPad. Grootste voordeel is dat de Tab goed (gedurende langere tijd) met één hand vast te houden is en dat werkt erg prettig.

Na ontvangst van de Tab via de TNT pakketservice kon het unboxen beginnen. De verpakking was al eerder open geweest om de inhoud te controleren, tenminste dat staat op een sticker die op de doos zit. Persoonlijk heb ik hier een hekel aan want je weet niet helemaal zeker of je wel een nieuw device in handen hebt. Na enige inspectie van de Tab die verpakt was in folie bleek het gelukkig te kloppen. Gezien de prijs van de Tab kunnen we er ook vanuit gaan dat de doorvoersnelheid momenteel hoger ligt en dat onze Tab niet al maanden op de plank heeft gelegen. Toch kunnen we ons voorstellen als je een Tab besteld en er 3 stickers op de verpakking zitten, waarvan er eerder 2 al zijn verbroken het geen goed gevoel geeft. Aangezien ze op Marktplaats tweedehands nog duurder zijn dan een nieuwe maakt het op dit moment eigenlijk ook niet veel meer uit.

Na het volledig opladen van de accu hebben we de Tab in gebruik genomen en dat werkt vlot nadat je de Google account gegevens hebt ingevoerd kan je direct aan de slag. Voor deze mini review hebben we onze iPad oogkleppen opgezet en willen onder andere het gebruik van de Tab in combinatie met een Mac laten zien. Dat de Tab prima werkt met een PC geloven we wel, daarbij hebben we ook geen PC.

De behuizing van de Tab is gemaakt plastic. Dat de achterkant wit is snappen we niet helemaal maar dat vinden ze in Korea waarschijnlijk mooi en ze noemen het Chic White. Nadeel van plastic is dat je al gauw transpirende  handen krijgt als je gedurende langere tijd gebruik maakt van de Tab. Aluminium of glas als achterkant van een device is best wel handig maar voor de doorlaatbaarheid van 3G en WiFi signalen iets minder gunstig vandaar de keuze voor plastic vermoeden wij. De Tab voelt degelijk aan en gisteren zagen we nog iemand in een video een Galaxy Tab uit zijn colbertje trekken die hem al enige tijd gebruikt en dat is voor ons het bewijs dat de Tab echt degelijk is :)

In de doos zit een Engelstalige snelstartgids, een USB-lader, een sync kabel die we qua vormgeving ook wel eens in het wit gezien hebben en een  in-ear-oordopjes om muziek te luisteren en om mee te kunnen bellen, want dat kan ook met de Tab.

De 7 inch Galaxy Tab is eigenlijk een opgeblazen Android smartphone. De Tab draait op Froyo 2.2 en het nieuwe Android Honeycomb-besturingssysteem van Google is (nog) niet beschikbaar voor de Tab. Gezien de prijsdaling van 50% zal dat waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. Volgens Google is Froyo, Android 2.2 ook niet geschikt voor een tablet maar het werkt prima. Binnenkort komt er een update beschikbaar voor de Tab zodat je ook Android Gingerbread versie 2.3.3 kan installeren op de Tab maar Gingerbread is geen Honeycomb en wederom eigenlijk alleen maar geschikt voor smartphones. Volgens Dan Morrill van Google kan Honeycomb gewoon draaien op de Tab:

There’s no hard minimum processor requirement for Honeycomb. Trust me, if there were I’d know

Waarom Samsung dan eerst Gingerbread geschikt maakt voor de Tab en niet meteen Honeycomb is niet duidelijk. Updaten via de XDA website kan ook maar vreemdsoortige firmware flashen via Odin geeft vaak als resultaat dat je, je Tab weer terug kan sturen naar Samsung.

Samsung heeft voor PC gebruikers software om te updaten met de naam Kies. Via Kies en een PC kan je de Tab firmware updaten maar voor OS X gebruikers is er geen geschikte Kies versie. Wat ons ook een beetje verbaasd is dat Samsung niet gekozen heeft voor OTA updates zodat je de Tab eenvoudig kan updaten via WiFi zonder gebruik te maken van een computer. Als je een Tab koopt en in het bezit bent van een Mac dan zal je bij een kennis met een PC langs moeten gaan om de firmware te updaten.

In de Tab zit een goede aangepaste e-mail client met een unified inbox, kalender, SMS, en het adresboek zijn volledig geschikt gemaakt voor het 7-inch display met een resolutie van 1024 x 600. Als extra zit er in de Tab de applicatie Samsung Apps waarmee je een aantal gratis apps kan downloaden voor de Tab zoals het racespel Need For Speed Shift om de ingebouwde gyroscoop te testen en een proefabonnement op de NRC Next van 56 dagen. Het aanbod in de Android market, de App Store van Android is voldoende maar aangezien we de Tab hebben gekocht om onderweg op te werken vonden we de gratis versies van Angry Birds, Buienradar, NOS Teletekst, Nu.nl en WordPress voorlopig wel even genoeg.

Deze review is volledig geschreven met de Gmail email client van de Tab en dat werkte prima. Het toetsenbord werkt in landscape mode erg prettig. De aangepaste email applicatie van de Tab werkt ook goed en als je dagelijks veel mail via meerdere accounts ontvangt dan is de unified inbox erg handig. In landscape mode zie je links de berichten in een kleine kolom en als je op het bericht klikt zie je de inhoud rechts. Via de icoontjes boven in beeld kan je snel reageren op berichten of ze meteen wissen. Vooral voor zakelijk gebruik erg handig.

De accu gaat redelijk lang mee, uit eerdere reviews bleek dat de accu van de Tab niet zo best was maar dat vinden we wel mee vallen. Voor deze review is de Tab twee dagen intensief gebruikt en door alleen gebruik te maken van WiFi bespaar ja aanzienlijk veel accu capaciteit. 1 dag 12 uur en 42 minuten inclusief de onderstaande bezigheden is geen slechte score:

  • weergave 70%
  • galerij 16%
  • android systeem 7%
  • WiFi 2%
  • apparaat in standby stand 2%
  • 2 uur e-mail verwerkt en berichten geschreven
  • 2 uur video geleken via WiFi
  • 1 uur games gespeeld
  • 1 uur twitter
  • twee uur met apps “gespeeld” en getest

De tweede dag hebben we alleen gebruik gemaakt van het 3G netwerk voor data en dan merk je dat de accu sneller leeg is. Bij intensief gebruik haal je een lange werkdag. Je kan de accu capaciteit aanzienlijk sparen door de tijdsinterval van de notificaties voor Twitter en email applicaties te verlengen. Als je de Tab constant mail en tweets laat ophalen dat kost dat veel accu capaciteit. De Tab is voorzien van Flash en ook dat kost veel energie. In de 2.3.3 Gingerbread update zitten een aantal verbeteringen waardoor de accu nog langer mee gaat. De accu heeft een capaciteit van 4000 mAh.

De camera met led-flitser op de achterkant van de Galaxy Tab heeft een resolutie van 3 megapixels en is goed te gebruiken voor snapshots en beter dan de camera van de iPad 2. Op de voorkant van de Tab zit een 1,3 megapixel camera voor videogesprekken vergelijkbaar met FaceTime. Leuk is ook dat je met de Tab ook video kan opnemen met een maximale resolutie van 720×480 pixels.

De Tab kan overigens video met een maximale resolutie van 1080p weergeven en goed geconverteerde h.264-video’s zien er goed uit. Weergave van een lagere resolutie zou ook goed genoeg zijn maar Samsung heeft deze optie ingebouwd omdat de Tab ook is voorzien van Digital Living Network Alliance. Via DLNA kan je draadloos binnen de huisomgeving media delen en bijvoorbeeld een video weergeven via de Tab op een geschikte TV.

De Tab is voorzien van een ingebouwde GPS en met navigatie software wat te koop is via Android Market werkt het goed, niet dat je hoort dat je de afslag moet nemen op een snelweg en dat je die vervolgens in je achteruitkijkspiegel ziet verdwijnen.

Via een menu boven in beeld kan je de meest gebruikte functies zoals WiFi, Bluetooth, GPS aan of uitzetten en de richting vergrendelen voor als je bijvoorbeeld een ebook leest in bed. Het in of uitschakelen van de 3G dataverbinding kan je activeren door de aan/uit knop aan de rechterkant van de Tab lang ingedrukt te houden.

In november 2010 hadden we al eerder een Galaxy Tab in huis om er een review van te maken en te vergelijken met de eerste generatie iPad. We hebben daar destijds vanaf gezien omdat die vergelijking niet te maken is. Daarbij was de keuze ook niet moeilijk omdat de Galaxy Tab duurder was dan een iPad met 3G en WiFi.

We hebben weinig aan te merken op de 7 inch Galaxy Tab en dat kan ook bijna niet voor het bedrag waar je hem nu voor koopt. Enig minpuntje is dat we met enige regelmaat de onderstaande foutmelding te zien kregen. Veroorzaakt door een Engels woordenboek maar met geen mogelijkheid te verwijderen van de Tab omdat die vermoedelijk zit ingebakken in de firmware. Tips en suggesties om dat op te lossen zijn welkom !

Samsung introduceerde onlangs ook de 7 inch WiFi-only Galaxy Tab P1010. Te koop voor zo’n € 334. Slechts  € 33 verschil tussen een 7 inch WiFi-only Galaxy Tab en de GT-P1000 WiFi plus 3G Tab die wij hebben getest. De Galaxy Tab is te koop vanaf € 367 en voor het meest actuele prijsoverzicht kan je het beste de Tweakers pricewatch raadplegen en niet naar de winkel gaan want daar denken ze dat de Tab een laptop is en daar is de prijs dan ook naar.