Review: MiFi 2352 mobiele hotspot onmisbaar voor de WiFi iPad

Nadeel van de WiFi-only iPad is dat je er alleen mee kan werken als je in de buurt bent van een WiFi toegangspunt. Novatel Wireless heeft daar een handige oplossing voor de MiFi 2352. Een mobiele hotspot die werkt met een simkaart. Na een simpele configuratie via de Safari browser is de MiFi te gebruiken als portable WiFi hotspot en niet alleen voor de iPad maar ook voor andere mobiele apparaten zoals de iPhone, Macbook, BlackBerry etc, etc. Er kunnen maximaal 5 apparaten tegelijkertijd gebruik maken van de MiFi.

De MiFi is een portable WiFi kastje wat werkt op een accu of via de bijgeleverde adapter op netspanning. Voor de dataverbinding heb je een 3G simkaart nodig met een data abonnement. Met de MiFi 2352 heb je een tethering oplossing in je binnenzak. Je kan simkaarten van de grootste Nederlandse providers (T-Mobile, Vodafone, KPN) gebruiken in de MiFi maar je moet wel rekening houden met het dataverbruik. De MiFi heeft veel een snellere dataverbinding dan de iPhone. Bij onze testen bleek dat de UP en Download snelheden makkelijk HSDPA snelheid halen op het KPN netwerk in plaats van het gangbare UMTS.

Nu er deze zomer een vast Europees data roaming-tarief komt bij veel providers is de MiFi ook een handige oplossing op vakantie. Daarnaast is het in veel landen ook mogelijk om een pre-paid simkaart aan te schaffen zodat je van te voren weet waar je aan toe bent. Ook in Nederland zijn de pre-paid (laptop) simkaarten erg in opkomst op dit moment.

In de verpakking van de Mifi 2352 zit een USB oplader, een netstekker om de Mifi op te laden, Europese en buitenlandse netstekkers voor gebruik in het buitenland, een handleiding, een accu en de Mifi 2352. Voor het eerste gebruik moet je de 1530mAh-accu vier uur opladen.

De onderkant van de MiFi is gemaakt van rubber zodat de MiFi niet snel ergens vanaf kan glijden. De MifI is kleiner dan een iPhone maar wel iets dikker. Het batterijklepje is eenvoudig te openen waarna je een uitsparing ziet voor de simkaart en de ruimte voor de standaard 1530mAh-accu. In de MiFi zit ook standaard een 2GB micro SD kaartje zodat je de MiFi kan gebruiken als netwerkschijf. Via een webbrowser zijn de data gegevens te benaderen en dat zou een goedkope oplossing kunnen zijn om films te kijken. Probleem is alleen dat wij het niet aan de praat konden krijgen. We hebben een aantal video’s met verschillende coderingen proberen te starten vanaf de WiFi maar dat is helaas niet gelukt. Of dat een beperking is van de iPad of de MiFi is niet duidelijk.

Aan de voorkant van de MiFi zit een blauw verlichte LED indicator die aangeeft of er WiFi verbinding mogelijk is. De aan en uit knop is voor de indicatie van de status van de MiFi. Het opstarten van de MiFi gaat vrij snel na een seconde of 20 zit je op het internet. Je kan de MiFi tijdens gebruik gewoon in je tas laten zitten en tijdens een treinreis hebben we als test prima kunnen internetten op een iPad via de MiFi.

Na het aanzetten zie je de MiFi vrijwel meteen verschijnen tussen de beschikbare WiFi toegangspunten via Instellingen, Algemeen, Netwerk, Wi-Fi. Na het selecteren van de MiFi kan je via de browser de MiFi configureren. Na het intoetsen van 192.168.1.1 in de Safari browser kom je terecht in het Novatel Wireless menu en het is belangrijk om een aantal instellingen meteen te wijzigen omdat je nu een gratis onbeveiligd WiFi netwerk in de lucht hebt.

Na het inloggen is het goed om het standaard admin wachtwoord te wijzigen zodat je zeker weet dat jij de enige bent die toegang heeft tot de instellingen van de MiFi. Dat doe je via het menu System en klik op Password.

Vervolgens stel je de APN gegevens in van je telecom provider via Internet kies je Profiles. De instellingen zijn per provider verschillend maar voor bijvoorbeeld T-Mobile hebben wij gebruik gemaakt van:

 • APN: internet
 • Username: tmobile
 • Password: tmobile

De gegevens zijn per provider te vinden via Google of verkrijgbaar via de website van je telecom provider.

Belangrijkste en laatste punt is om de verbinding te beveiligen. Kies WiFi, Profiles en klik op de groene Edit WiFi Profile knop.  Er zijn verschillende beveiligingsopties mogelijk zoals WEP, WPA en WPA2. Je kan die instellen via de optie Security. Daarna vul je een wachtwoord in via Network Key en klik je op Apply. Schrijf het wachtwoord ergens op, of gebruik er een die je makkelijk kan onthouden. Anders kan je weer opnieuw beginnen door de MiFi aan de onderkant te resetten. Via het WiFi menu zijn er meerdere profielen te maken zodat je de MiFi ook kan delen met anderen met of zonder wachtwoord. De profielen zijn eenvoudig te wijzigen of tijdelijk te gebruiken. De MiFi is na een herstart klaar voor gebruik en je kan nu eenvoudig gebruik maken van portable WiFi via een 3G verbinding.

Zo lang er een 3G signaal is werkt de MiFi goed en zeer snel. Als er geen 3G signaal beschikbaar is schakelt de MiFi over op GPRS. We hebben het getest in een weiland, een dagje aan het water, in de trein, de auto etc, etc, dat ging allemaal prima en zonder problemen. Wat ook opvalt is dat de MiFi een veel snellere dataverbinding tot stand kan brengen in vergelijking met een iPhone.

Over dat laatste willen we nog wel kwijt dat telecom providers niet blij worden van dit soort kastjes. Als je al een iPhone hebt ligt het voor de hand om je simkaart van je iPhone abonnement te gebruiken in de MiFi. Als je er normaal gebruik van maakt dan is er niets aan de hand maar als je met 5 personen tegelijkertijd op het internet gaat browsen en dan ook nog eens wat YouTube video’s kijkt dan heb je (mogelijk) een probleem. Zoals we al eerder schreven is Pre-paid data erg in opkomst en wij kwamen al databundels tegen van 2,50 per dag met ongelimiteerd data gebruik. Dus als je een keer echt gek wil doen maak dan daar gebruik van.

Technische specificaties:

 • Netwerk verbindingen: 802.11 b/g – GPRS – UMTS – HSDPA
 • Afmetingen: 62 x 98 x 15
 • Gewicht: 80 gram
 • Bereik rondom de MiFi: 10 meter
 • GPS- enabled
 • Kan 5 verbindingen tegelijkertijd verwerken
 • Beveiligde verbinding
 • Snelheid: Downlink: 7.2 Mbps, uplink: 5.76 Mbps
 • Verbinding via USB en Wi-Fi 802.11 b/g mode

Meer informatie via: Novatel Wireless en de MiFi is online te bestellen voor € 181.47 exclusief verzendkosten en b.t.w.