Review: kinderboek de wedstrijd van Sanne de Bakker & Noëlle Smit

Online & Mobile Marketing Agency Mobile Generation en Unieboek Het Spectrum lanceerden onlangs het prentenboek De wedstrijd. De eerste in een reeks van 5 prentenboeken die de uitgever gaat publiceren voor de iPad. Onze vaste kinderboeken reviewer Hector (5 jaar) heeft de nieuwe applicatie op de iPad getest en wij keken over zijn schouder mee.

De wedstrijd van Sanne de Bakker en Noëlle Smit is bij de boekhandel te koop voor € 13,99 en kost voor de iPad slechts € 3,99. Daarbij zijn er in de applicatie elementen verwerkt die leerzaam en leuk zijn voor kinderen. Zo is het mogelijk om het boek te laten voorlezen door een zeer goed gekozen commentaarstem met bijbehorende geluidseffecten, het boek zelf te lezen en voor kinderen die nog moeten leren lezen zit er een karaoke functie in de applicatie. De woorden veranderen van kleur op het moment dat de commentaarstem ze voorleest.

De illustraties zijn voorzien van interactieve audio-effecten zodat kinderen op de elementen en de hoofdrolspelers van het verhaal kunnen drukken waarna er een geluidseffect te horen is. Omdat de tekst van het verhaal soms de illustraties afdekt kan je de afbeeldingen verplaatsen.

Hector is onder de indruk van het iPad boek de wedstrijd maar de navigatie door het digitale boek was in het begin wel even wennen. De voorleesfunctie was het populairst maar de functie om te leren lezen blijkt ook erg interessant. De geluiden van de interactieve elementen ontdekte hij pas toen hij voor de de tweede keer de wedstrijd liet voorlezen.  Wat opvalt is dat de interactieve geluiden in het verhaal nauwelijks afleiden van het verhaal en ervoor zorgen dat het boek interessant genoeg blijft om meerdere malen te “lezen.”  Hij kijkt uit naar de 4 prentenboeken die in september verschijnen voor de iPad van Unieboek Het Spectrum.

Verhaal:

Pim moet van zijn ouders zijn goudvis Joopie in de gracht gooien als ze op vakantie gaan. Verdrietig vertrekt Pim op weg naar hun vakantiebestemming aan zee, waar hij mee zal doen aan een wedstrijd. Wedstrijd? denkt Joopie. Ik doe mee! Joopie is vastbesloten de wedstrijd te winnen, en begint aan een lange zwemrace. Onderweg ontmoet hij bijzondere dieren, en hij beleeft heel wat meer dan thuis in zijn kom! Aan het einde van zijn tocht is Joopie de snelste, maar ging het eigenlijk wel om een zwemwedstrijd?

De wedstrijd van auteur Sanne de Bakker met illustraties Noëlle Smit is te koop voor € 3,99 via de App Store en is geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar.