Review: Apple MacBook Air 11″ 1.4 Ghz (najaar 2010)

Steve Jobs introduceerde op 20 oktober 2010 twee nieuwe MacBook Air’s zonder een mechanische harddisk maar met flash opslag wat veel sneller is dan een harddisk. Daarbij is solid state, flash betrouwbaarder, lichter en kleiner en is de kans op een hard drive crash vrijwel uitgesloten. De nieuwe MacBook Air is te koop in een 11 inch en een 13 inch uitvoering. De 11 inch MacBook Air weegt slechts 1.06 kilogram en de 13 inch MacBook Air 1.32 kilogram. Daarmee zijn de nieuwe MacBook Air’s de lichtste en meest portable Mac’s ooit.

Verschil tussen de 11 en de 13 inch MacBook Air is niet alleen het formaat maar de 13 inch MacBook Air is zo’n 27% sneller dan de 11 inch versie. Dit komt door de 1.86GHz Intel Core 2 Duo processor met 6MB gedeeld L2 cache. De 11 inch MacBook Air heeft een 1.4GHz Intel Core 2 Duo processor met 3MB on-chip gedeeld L2 cache.

De MacBook Air’s worden standaard geleverd met 2GB, 1066MHz DDR3 geheugen wat je (op dit moment) niet achteraf kan upgraden naar het maximale geheugen van 4GB. Dit is dus iets waar je bij aankoop rekening mee moet houden. Verschil in prijs bij aankoop is €90 extra voor het maximale geheugen van 4GB.

Beide MacBook Air’s hebben een breedbeeldscherm met glanzende toplaag, led-achtergrondverlichting en ondersteuning voor miljoenen kleuren. De 11 inch heeft een resolutie van 1366×768 en de 13 inch 1440×900 pixels.

Nieuw is het Flash opslag geheugen. De 11 inch is te koop met 64GB of 128GB en de 13 inch met 128GB of 256GB. Het geheugen is tot 2 keer sneller dan een conventionele harddisk. Dat merk je direct bij het opstarten wat nog maar 15 seconden duurt.

Beide MacBook Air’s hebben een NVIDIA GeForce 320M video kaart met 256MB, DDR3 SDRAM geheugen wat gedeeld is met het werkgeheugen. Gelijktijdige ondersteuning voor volledige native resolutie op het ingebouwde beeldscherm en tot  tot een resolutie van 2560×1600 pixels op een extern display.

Met de 11 inch MacBook Air kan je volgens de specificaties 5 uur draadloos werken en met de 13 inch 7 uur. Tijdens onze test haalden we op de 11 inch MacBook Air makkelijk 6 uur. Het opladen van de accu in de 11 inch MacBook Air duurt zo’n 2 uur. De MacBook Air heeft een standby tijd van 30 dagen, vergelijkbaar met de iPad.

Nieuw is ook de USB stick met OS X Snow Leopard en een versie van iLife’11. Mocht er ooit iets mis gaan dan kan je binnen 22 minuten weer aan het werk met een verse installatie van Snow Leopard en iLife.

In de doos tref je naast de MacBook Air de 45W MagSafe power adapter aan, een verlengsnoer met netstekker, een duckhead, een gedrukte handleiding, de USB restore stick en de Apple stickers voor op de groenbak.

11 inch of 13 inch MacBook Air?

Grootste dilemma is welk MacBook Air je nu moet kopen, de 11 inch of de 13 inch? Die keuze is niet eenvoudig maar hopelijk krijg je aan de hand van deze review weer wat meer informatie die de keuze wat eenvoudiger kan maken. De 11 inch MacBook Air is te koop vanaf € 999,00 en de 13 inch vanaf € 1.299,00. Verschil zit hem in snelheid, opslag, beeldscherm en de 13 inch MacBook Air heeft een ingang voor SD kaartjes.

Voor € 300 euro meer krijg je ten opzichte van de 11 inch MacBook Air een snellere 1.86GHz Intel Core 2 Duo processor, een groter beeldscherm met dezelfe resolutie als een 15 inch MacBook Pro. De 11 inch heeft een resolutie die identiek is aan de MacBook. Dubbele opslag capaciteit (128GB) ten opzichte van het standaard 64GB flash geheugen van de 11 inch MacBook Air en een ingang voor een SD kaartje. Daarbij is de 13 inch MacBook Air zo’n 27% sneller dan zijn kleinere broertje (of zusje). De 11 inch MacBook Air is ook te koop met een 1.6GHz Intel Core 2 Duo processor en de 13 inch met een 2.13GHz Intel Core 2 Duo processor. Daarbij is het standaard interne geheugen van 2GB te upgraden naar 4GB en de opslag capaciteit kan je ook vergroten tot maximaal 256GB.

11 inch netbook Air

Wij hebben gekozen voor de standaard 11 inch MacBook Air met 128GB flash geheugen voor € 1149. Het standaard 64GB opslag geheugen is wat aan de krappe kant en het standaard 2GB interne geheugen is voor wat wij er mee gaan doen hopelijk genoeg. Het flash opslag geheugen is eventueel later nog te upgraden maar het standaard 2GB interne RAM geheugen (nog) niet. Upgraden van 1.4 GHz naar een 1.6 GHz processor kost bij aankoop € 90,00 voor datzelfde geld kan je beter het extra 2GB RAM geheugen aanschaffen. Volgens benchmarks is de snelheidswinst tussen de 1.4 GHz naar de 1.6 GHz processor minimaal.

Na het openen van de doos realiseer je pas hoe klein de 11 inch MacBook Air is. Het formaat doet je direct denken aan een netbook en als je de MacBook Air opent blijf je een netbook gevoel houden. Verschil met de plastic wegwerp netbooks van € 300 is de kwaliteit, het grote toetsenbord met multitouch trackpad, de resolutie van het display, het gewicht wat minder is dan van een plastic wegwerp notebook terwijl de Air gemaakt is van aluminium en natuurlijk de schoonheid. Als je de MacBook Air eenmaal in je handen hebt gehad en er even mee hebt gewerkt heb je al gauw het gevoel dat je een gekrompen MacBook Pro in je handen hebt. Zoals we bij onze eerste indruk over de MacBook Air al schreven moet je wel even wennen aan het 11 inch beeldscherm.

iPad versus 11 inch MacBook Air

Bij de introductie van de MacBook Air beschreef Steve Jobs de MacBook Air als de samensmelting van de iPad en de MacBook Pro, veel technologie die in de iPad is gebruikt zit ook in de MacBook Air. In vergelijking met de iPad krijg je toegang tot een volwaardig besturingssysteem waar je ook mee kan werken. De iPad is meer gemaakt om content te consumeren en niet om te produceren. Toch zullen we volgend jaar meer software elementen van de iPad terug zien op de MacBook Air als Apple in de zomer van 2010 OS X 10.7 Lion gaat lanceren.

Om een indruk te geven hoe klein de 11 inch Air is hebben we een iPad en de iPhone 4 op de MacBook Air gelegd en dan is goed te zien hoe dun de Air is. Aan de achterzijde 1.5 centimeter en aan de voorkant slechts 0.3 centimeter. De lengte is 29.95cm en de breedte 19.2 cm. Het gewicht is slechts 1.06 kilogram. Een Wi-Fi only iPad weegt 0,68 kg en de 3G versie 0,73 kg. Als je de MacBook Air meeneemt zal je het nauwelijks merken ten opzichte van een 13 inch MacBook Pro die 2 kilo weegt en maximaal 2,99 kg als je de 17 inch versie hebt. Bij de MacBook Air hebben we soms het gevoel gehad alsof we hem waren vergeten, in een rugzak merk je niet dat je hem bij je hebt.

Wij denken dat de standaard 11 inch MacBook Air de grootste concurrent gaat worden van de duurste iPad. Voor € 699,00 koop je een Wi-Fi only iPad met 64Gb opslag, voor € 300 meer heb je een MacBook Air waar je volwaardig mee kan werken en met dezelfde opslag capaciteit. Als je alleen maar wat e-mail leest en moet beantwoorden, wat brieven tikt, web pagina’s bezoekt en spelletjes wil spelen dan is de iPad meer geschikt. De MacBook Air is meer geschikt als minuscuul werkpaard voor onderweg.

Opslag en DVD?

Bij de MacBook Air zit geen installatie DVD met OS X Snow Leopard, in plaats daarvan krijg je een USB stick met OS X Snow Leopard en iLife’11. Omdat de opslag beperkt is hebben we meteen bij de eerste keer opstarten het Flash opslag geheugen geformatteerd en een schone installatie van Snow Leopard en delen van iLife’ 11 geïnstalleerd. Garageband, iWeb en iDVD gaan wij nooit gebruiken en nemen al gauw tientallen gigabytes aan ruimte in op het beperkte flash geheugen. Daarbij heb je aan iDVD helemaal niets omdat je daar een externe DVD speler voor nodig hebt.

Via de MacBook Air kan je via een andere Mac of PC DVD’s delen zodat je vanaf een andere PC of Mac programma’s kan installeren op de MacBook Air. Extra opslag en het overzetten van gegevens gaat ook prima via een externe USB-schijf die je al koopt voor zo’n € 50. Met de MacBook Air is dat vooral handig omdat je grotere files en bestanden van bijvoorbeeld iTunes en iPhoto dan niet op de (beperkte) flash schijf hoeft te bewaren.

Toetsenbord en trackpad

Het toetsenbord van de MacBook Air is vergelijkbaar met het toetsenbord van een MacBook pro. Als je er mee werkt voel je ook meteen dat je niet met een toetsenbord van een wegwerp netbook werkt maar met een degelijk volledig toetsenbord. De aanslag van de toetsen voelt vertrouwd en goed en zeker niet goedkoop. Verschil met het toetsenbord van de MacBook Pro is dat het eject knopje voor de DVD vervangen is voor de aan- en uit knop van de MacBook Air. In de praktijk gebruik je die waarschijnlijk een keer om hem aan te zetten. Met een standby tijd van 30 dagen hoef je een MacBook Air eigenlijk nooit meer uit te zetten. Zolas we vorige week al schreven heeft de MacBook Air als je hem in de Nederlandse online Apple Store koopt een verlicht toetsenbord (nu nog steeds) maar de versie die wij kochten bij iCentre in Delft had die niet. Het toetsenbord van de oude MacBook Air had wel verlichting en sommigen zullen dat missen op de nieuwe Air. Wij hebben daar geen problemen mee en s’nachts kan je beter slapen of andere leuke dingen doen.

Het multitouch trackpad werkt fijn en kennen we al langer van de MacBook Pro’s. Het trackpad van glas is wel kleiner dan die van een MacBook Pro maar wij vinden de afstand tussen het trackpad en het toetsenbord prettiger werken dan op een MacBook Pro.

Bij de Pro heb je toch het gevoel alsof je over een breed obstakel heen moet werken en dat heeft het toetsenbord van de Air niet. De ergonomie van het toetsenbord en het trackpad werkt erg prettig. Volgend jaar krijgt het trackpad meer functies als Apple OS X Lion gaat lanceren.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de 11 inch MacBook Air heeft 1366×768 pixels, dezelfde resolutie een MacBook. Het is bijzonder hoe Apple zo’n hoge resolutie in zo’n klein scherm weet te krijgen. Het display is kraakhelder en super scherp. Bij de 11 inch is het wel even wennen maar voor erbij en onderweg is het een prima formaat.

Voordeel van het scherm is ook dat je full-screen HD (breedbeeld) films kan weergeven die zonder horten of stoten te zien zijn door het snelle flash geheugen. Als test hebben we ook online 720p trailers via de Apple website gekeken en dat werkt ook prima maar hangt natuurlijk af van de snelheid van je WiFi netwerk.

Het kleine scherm en de hoge resolutie zorgen ervoor dat je meer pixels per inch tot je beschikking hebt. Hoe meer pixels hoe beter de weergave. De 11 inch MacBook Air heeft 135 pixels per inch en daarmee een zeer scherpe weergave. Daarbij heeft de Air een glossy beeldscherm wat niet meer is voorzien van een zwarte rand rondom het LED display zoals bij de MacBook Pro’s. De rand is ook van aluminium en het LED display is opgebouwd in zeer dunne lagen.

Mocht het scherm te klein zijn dan kan je ook de resolutie verlagen naar 1280×720 of 1024×576 pixels met een 16:9 aspect ratio. 1152×720, 1024×640 of 800×500 pixels met een 16:10 aspect ratio. 1024×768, 800×600 of 640×480 pixels met een 4:3 aspect ratio en 720×480 pixels met een 3:2 aspect ratio. Dat klinkt handig maar hoe minder pixels hoe slechter het beeld.

Werkpaard of ultra portable hebbeding?

Ter vergelijking met ons vaste werkpaard de 15 inch MacBook Pro met 4GB geheugen en een Intel Core i5 processor is de 11 inch MacBook Air natuurlijk een klein duimpje. Maar toch moet je de 11 inch MacBook Air niet onderschatten. Het is wat ons betreft een wolf in schaapskleren. Het is de eerste ultra portable Mac die we de afgelopen week met veel plezier hebben getest. Foto’s bewerken kan op de MacBook Air maar dat werkt prettiger op een MacBook Pro, Final Cut Express 4 werkt ook op de Air maar natuurlijk beter op een MacBook Pro of en iMac.

We hebben een aantal stress testen gedaan waar onze vorige MacBook Air bijna in rook opging van de hitte en daar heeft de nieuwe Air geen last van. De nieuwe MacBook Air is daarbij ook zeer stil en waarschijnlijk de stilste MacBook en Powerbook die Apple ooit heeft gemaakt. Er zit een ventilator in de Air en die gaat bij ingewikkelde processen ook aan maar dat is nauwelijks hoorbaar. Als je gewoon een brief aan het tikken bent of aan het browsen bent op het web hoor je helemaal niets.

Accu, werktijd en opladen

Het grootste onderdeel in de nieuwe MacBook Air is de accu, pardon accu’s. Er zitten maar liefst 4 accu’s in de MacBook Air die zorgen voor een werktijd van 5 uur volgens Apple. Het goede nieuws is dat wij met een schermhelderheid van 50% er zelfs 6 uur werktijd op wisten te halen. Dat was toen we de accu voor de eerste keer volledig hadden opgeladen. Bij het continue afspelen van een video haalt de MacBook Air zo’n 3,5 uur. Door de iPad met zijn 10 uur werktijd zijn we al snel verwend geraakt en we hadden dit ook graag terug gezien in de MacBook Air. Toch is zes uur werktijd met gebruik van Wi-Fi en browsen op het internet absoluut geen slechte score.

Het opladen van een volledig lege accu duurt zo’n twee uur. De bijgeleverde MagSafe adapter is klein en ook handig om mee te nemen. Tijdens normale werkdag heb je met een volle accu geen lader meer nodig. Daarbij is het vrij vermoeiend om 6 uur achter elkaar op een 11 inch scherm te staren.

Oud en nieuw

We hebben alle MacBook Air’s in huis gehad vanaf het eerste model tot de laatste en toen waren we er ook wel klaar mee. Als je een YouTube video bekeek dan steeg de temperatuur van de MacBook Air tot onaangename hoogte. Mannelijke gebruikers hielden er bijna gefrituurde testikels aan over. Bij latere versies van de MacBook Air is dat uiteindelijk beter geworden maar het hitte probleem bleef. De oude Air had er gewoon net niet de kracht voor leek het soms, een ik wil wel maar ik kan niet computer. De accu’s van de oude MacBook Air hadden ook een probleem. Het opladen kon wel tot zo’n 10 uur duren en na drie uur waren ze al weer leeg. Bij de nieuwe MacBook Air zijn die problemen gelukkig allemaal opgelost.

De nieuwe 13 inch MacBook Air is nog dunner dan zijn voorganger, bij de 11 inch is dat niet zo moeilijk want die was er nog niet. Het is indrukwekkend hoe Apple zoveel techniek in een MacBook heeft weten te persen. Dat er geen Intel Core i5 processor in de MacBook Air zit is begrijpelijk, de oudere Core 2 Duo processor werkt nog prima in de nieuwe Air omdat er gebruik is gemaakt van flash geheugen en een betere video kaart. De 11 inch is voor gewoon huis tuin en keuken werk onderweg prima geschikt. Photoshop 5 werkt er ook prima op maar dat kan je natuurlijk beter op een MacBook Pro doen met een groter beeldscherm of gebruik maken van een extern beeldscherm.

Het unibody design van de Air is prachtig gemaakt en voelt ook zeer degelijk aan. Bij de vorige MacBook Air gaven de schanieren van het beeldscherm soms problemen maar dat lijkt door het nieuwe unibody design volledig verholpen. De nieuwe wigvorm aan de zijkant is mooi vormgegeven en het blijft verbazingwekkend hoe dun de MacBook Air aan de voorzijde is. Het is een robuust “netbook” van aluminium wat je eenvoudig meeneemt en het is goed dat de Air nu ook 2 USB poorten heeft en een “FaceTime” camera. Voor reizigers is de MacBook Air niet alleen eenvoudig mee te nemen maar de “MacBook Airport” hoeft volgens de TSA ook niet uit de tas voor de rontgen scanner op luchthavens. Je hoeft hem dus niet uit je tas te halen en in een plastic bakje te stoppen voor de “scanstraat.”

Wat wij echt missen is een 3G functionaliteit. In zo’n ultra portable MacBook past vast nog wel een uitsparing voor een Micro-Sim kaartje. Wellicht bij de volgende versie. Tot die tijd kan je natuurlijk ook een MiFi gebruiken. De batterij indicator en de LED indicator als de MacBook Air sluimert hadden we ook wel leuk gevonden maar missen we niet echt.

De 11 inch MacBook Air is vooral zeer geschikt voor mensen die veel onderweg zijn. Het is de ultieme worktool voor journalisten, bloggers, studenten en net als de oude MacBook Air ook zeer geschikt voor zakelijk gebruik. Wij vinden de MacBook Air de beste portable Mac die Apple ooit heeft gemaakt. Als je een MacBook koopt voor voornamelijk thuis gebruik dan kan je beter kiezen voor de 13 inch.

Op zoek naar een MacBook Air die snel te leveren was zochten we via Twitter contact met iCentre maar daarop kregen we helaas nooit een reactie. Op de bonnefooi hebben uiteindelijk de 11 inch MacBook Air toch bij iCentre Delft gekocht (Support Your Locals) maar de MacBook Air is ook online te bestellen of gewoon te koop bij de Media Markt om de hoek.