Opera Mini browser binnenkort als Maxi browser voor de iPad

Opera gaat volgende week op het Mobile World Congress in Barcelona de ‘Opera Mini Browser’ presenteren. In de Opera stand zal dat iPad versie van Opera te zien zijn en het is op dit moment onduidelijk wanneer de browser voor de iPad beschikbaar zal zijn in de App Store.

Opera lanceerde vorig jaar in maart de Opera Mini browser voor de iPhone. Apple liet de browser eerst niet toe in de App Store omdat de browser de functionaliteit van de Safari browser zou kunnen overnemen en dat mocht begin 2010 nog niet van Apple. Opera dreigde vervolgens de mini browser beschikbaar te stellen via het jailbreak circuit, waarna Apple de browser toch goedkeurde. De compressie technologie van de Opera mini browser is beter dan de standaard Safari browser volgens Opera, omdat het rijk opgemaakte websites niet eerst moet renderen. De Safari browser doet dat wel. De Opera browser maakt gebruik van een eigen binaire weergave van de website en laat eigenlijk geen HTML zien. Dit verschil tussen de twee browsers maakt de Opera browser uniek en geen kopie van de bestaande Safari browser van Apple en dus kon de browser gewoon worden toegelaten tot de App Store volgens Opera.

De iPhone browser is zes keer sneller dan de standaard Safari browser van de iPhone, het bladeren door webpagina’s gaat zeer vloeiend en de interface van de Opera mini applicatie werkt ook goed. Er zit alleen geen pinch-to-zoom functie in. Wereldwijd maken 105 miljoen mensen gebruik van de Opera browser. Op het Mobile World Congress in Barcelona zal Opera naast een iPad browser ook nieuwe versies introduceren van de Android, iPhone, J2ME, BlackBerry en Symbian Opera browsers.