Onze eerste indruk van de iPad 2

De iPad 2 is vanaf 25 maart ook te koop in Nederland en België en veel mensen kunnen niet wachten tot het zover is. Dat gevoel hadden we ook maar is inmiddels al voorbij. We zijn niet gaan cityhoppen om in Amerika een iPad 2 te kopen maar hebben dat net als vorig jaar door onze personal shopper in de VS, USA2YOU laten doen en onze iPad 2 is keurig afgeleverd via FedEx.

Om een goede review van de iPad 2 te maken zijn we hem uitgebreid aan het testen en vooral gebruiken maar hierbij alvast een eerste indruk. De iPad 2 ligt beter in de hand dan de eerste generatie iPad, voelt echt 15% lichter aan en de achterkant is minder bol dan zijn voorganger waardoor de iPad 2 niet alleen beter op een tafel blijft liggen maar ook beter vast te houden is.

De overgang van een eerste generatie iPad naar de iPad 2 is omschreven als slechts een simpele upgrade maar dat is wel heel kort door de bocht. De iPad 2 is merkbaar sneller dan zijn voorganger en dat merk je al als je gebruik maakt van de Safari browser maar vooral bij grafische toepassingen en games. De A5 processor en het 512MB ram geheugen maakt de iPad 2 zeer krachtig en apps starten niet alleen sneller op maar werken ook veel soepeler.

De camera’s in de iPad 2 zijn niet best maar gaan we waarschijnlijk toch nooit gebruiken. Ze hebben wel een toegevoegde waarde voor FaceTime gesprekken, een feature die ook op de iPhone 4 zit maar die we ook nog nooit hebben gebruikt.

We hadden van Apple verwacht dat er een goede camera op de achterkant van de iPad 2 zou zitten met een hogere resolutie. Dat is dus helaas niet zo. Op de onderstaande foto zie je het verschil in resolutie van een iPhone 4 en de iPad 2. Foto’s die je met een iPad 2 maakt zijn leuk als snapshot maar verder heb je er niets aan.

Met de iPad 2 kan je ook HD (720p) video opnemen en dat hebben we vergeleken met een iPhone 4 die ook HD (720p) video opneemt maar een betere lens (sensor) heeft.

Dat HD (720p) een relatief begrip is zie je in de bovenstaande screencapture met links de video kwaliteit van de iPad 2 en rechts van de iPhone 4.

Qua vormgeving ziet de iPad 2 er weer prachtig uit maar de verplaatsing van de speaker naar de achterzijde is niet echt handig als je hem op een tafel gebruikt voor bijvoorbeeld een muziek app zoals Garageband. De mono speaker is wel iets beter en klinkt iets harder dan in de eerste generatie iPad maar dan moet je hem niet op een tafel leggen.

We hebben geen Smart Cover besteld omdat we ook graag bescherming op de achterzijde van de iPad 2 willen hebben. Daar zit nu ook een camera en maakt een cover voor de achterkant eigenlijk nog meer noodzakelijk dan zijn voorganger. De magneetjes van de Smart Cover zijn leuk bedacht maar dat zit ook in de verpakking van een Juice Pack Air voor de iPhone dus zo revolutionair is het niet. Dat de iPad vanzelf aan of uit gaat met de Smart Cover is natuurlijk een leuke feature maar de afgelopen 11 maanden hebben we dat niet echt gemist op onze eerste generatie iPad.

De kleurtemperatuur van het display van de iPad 2 is iets meer wit dan zijn voorganger en de iPad 2 is ook buiten in zonlicht te gebruiken. Dat is met de eerste generatie iPad vrijwel onmogelijk.

De iPad 2 is een aardige update maar meer evolutie dan revolutie. Als je een iPad gebruikt om alleen wat te browsen op het internet, voor mail en af en toe een brief tikt dan is het niet interessant om te upgraden. Dit is slechts een minuscule eerste indruk van de iPad 2, we zijn de iPad 2 uitvoerig aan het testen en de review kan je volgende week lezen op onze website. Als je vragen of suggesties hebt dan horen we dat natuurlijk graag.