Onderwijswereld staart als een konijn in de koplampen van de iPad-revolutie

Prof. dr.Rob Martens, die zijn colleges geeft aan de Kortrijkse campus van de Katholieke Universiteit Leuven en momenteel de Francqui-leerstoel bekleedt heeft op uitnodiging van de Francqui-stichting in een collegereeks met als hoofdthema ict, nieuwe media en onderwijs het volgende laten weten:

“De onderwijswereld staart als een konijn in de koplampen van de ict-revolutie en doet niets. De hele onderwijswereld: mensen in de onderwijspraktijk, onderwijskundigen, onderwijsonderzoekers. Terwijl er echt een revolutie aan de gang is. Niet als een tsunami maar wel als een zeespiegelstijging van tien centimeter per jaar. De opkomst van nieuwe media nu is te vergelijken met de uitvinding van de boekdrukkunst vijf eeuwen geleden.”

Martens verdiept zich al ruim vijftien jaar in die materie. Zijn focus ligt niet op de technische kant van het verhaal, maar vooral op de onderwijspsychologische aspecten. Martens verwacht dat schoolboeken op redelijk korte termijn moeten wijken voor tablets, lees iPads:

“Binnen vijf jaar wordt op scholen meer gebruik gemaakt van tablets dan van boeken. Daarvan ben ik overtuigd. Met tablets wordt de vrijheid, de autonomie van de leerlingen enorm vergroot, ze kunnen alles vinden. Waar het op aankomt, is dat leerlingen leren om niet te verdwalen in de veelheid van informatie. Dat is de uitdaging voor leraren: hoe kun je het structureren van informatie en het vergroten van de autonomie bij leerlingen met elkaar combineren?”

In de collegereeks van Martens komen ook een aantal Nederlandse voorbeelden aan de orde:

“In Nederland wordt de discussie over onderwijs een paar jaar eerder gevoerd dan in andere landen en ook op een hardere manier. En het onderwijsonderzoek ligt hier meer onder een vergrootglas dan andere takken van onderzoek. Maar ja, onderwijs is van iedereen, dus iedereen kan en mag zich ermee bemoeien.”

Je kan meer lezen over de collegereeks van Martens op de website van de KU Leuven.

Met dank aan @LindaLooije voor de retweet van de link.