Nieuwe iPad minder goed verkrijgbaar via (Engelse) Apple Premium Resellers

Uit cijfers van marktanalist Salman Chaudhry van Context blijkt dat van de 3 miljoen iPads die Apple heeft verscheept naar West-Europa slechts 140.000 iPads terecht zijn gekomen bij Apple (Premium) Resellers. Daarvan zijn slechts 13.000 iPads verscheept naar resellers in Engeland terwijl de nieuwe iPad via de officiële Apple Store en online via Apple volop verkrijgbaar is.

Vergelijkbaar met levering van hardware aan de Franse reseller eBizcuss waar we onlangs over schreven. iPhones en iPads zijn in de meeste winkels van eBizcuss niet te koop terwijl ze een paar staten verderop volop verkrijgbaar zijn in de officiële Apple Store. Volgens een schatting heeft eBizcuss door de handelswijze van Apple al 100 miljoen euro aan inkomsten misgelopen. Veel Franse klanten gaan inmiddels niet meer naar een Apple Premium Reseller maar kopen direct via Apple omdat daar alles direct verkrijgbaar is.

Ter vergelijking met de release van de iPad 2 in het Verenigd Koninkrijk krijgen de Apple Resellers wel 2 maal zoveel iPads als vorig jaar. Toen moesten de Engelse resellers het nog doen met 6,500 iPads. Uit de gegevens blijkt ook dat Engelse resellers dit jaar £5 pond meer verdienen aan het instapmodel van de nieuwe iPad en £10 pond bij verkoop van de high-end 64GB iPad met 4G. De best verkopende iPad in Engeland is het 16GB Wi-Fi model en de 16GB versie met 4G. Naar de 32GB iPad blijkt in Engeland weinig vraag te zijn.