Magneetjes voor Smart Cover in een iPad kunnen pacemaker uitzetten

De 14-jarige Gianna Chien heeft ontdekt dat de kleine magneetjes die in de iPad zitten voor de Smart Cover ook in staat zijn om een pacemaker aan of uit te zetten. Dit kan gevaarlijk zijn als een persoon met  een pacemaker in slaap valt met een iPad op zijn of haar borst of er op gaat liggen. De presentatie van de ontdekking was te zien op een bijeenkomst van de Heart Rhythm Society in Denver waar ook 8000 artsen aanwezig waren, meldt Bloomberg. Het onderzoek toont aan dat defibrillators en pacemakers kwetsbaar zijn en eenvoudig uitgezet kunnen worden door een iPad.

If a person falls asleep with the iPad2 on the chest, the magnets in the cover can “accidentally turn off” the heart device.

Bij 30% van de patiënten met een pacemaker waar Chien tijdens het onderzoek een iPad op de borst legde ging de pacemaker uit. Als je de iPad weg haalt gaat de pacemaker weer aan maar sommigen moesten ook handmatig weer aangezet worden waardoor een iPad voor mensen met een pacemaker een levensbedreigend device is geworden.

Dat je een pacemaker met behulp van een magneet uit kan zetten is al langer bekend, dat het ook met een iPad kan is nieuw. Apple woordvoerder Trudy Muller wil niet reageren op de ontdekking van de 14 jarige Chien.

chien