MacBook Air met ARM processor heeft geen prioriteit bij Apple

Sommige blogs doen wel eens lacherig over analisten maar Richard Gardner, analist bij Citi is een van de weinigen die je wel serieus moet nemen. Gardner heeft onlangs een gesprek gehad met CEO Tim Cook en CFO Peter Oppenheimer van Apple en in dat gesprek is bij Gardner de indruk ontstaan dat Apple de focus volledig legt op iPads en dat een MacBook Air met een ARM-processor voorlopig niet echt prioriteit heeft.

Apple ziet de iPad niet als een PC maar als een “post-PC device” en het gerucht dat Apple snel met een MacBook Air met ARM processor op de markt komt wil hij na het gesprek met Cook en Oppenheimer ontkrachten. De focus ligt op een snelle innovatie van het iOS platform en Apple wil vooral het gebruik van de iPad aanzienlijk verbreden. Gardner heeft na het gesprek met de CFO en CEO vooral de indruk gekregen dat Apple met de iPad volledig aan alle behoeften van de consument wil voldoen en een ARM-based MacBook Air kan die functies niet evenaren.

De geruchten over Macs met een ARM processor verschenen vorig jaar. Apple heeft experimenten gedaan met een MacBook Air die voorzien is met een A5 processor. Vanwege het lage stroomverbruik van de A5 processor zeer interessant om een 11 of 13 inch MacBook Air dagen lang te kunnen gebruiken zonder een stopcontact.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 15 miljoen iPads verkocht en slechts 5,2 miljoen Macs. Als je die getallen ziet dan begrijp je zonder gesprek met de CFO of de CEO van Apple ook wel waar de focus van Apple ligt de komende tijd.