Langdurig gebruik van iPad bij kinderen kan leiden tot chronische nek-en schouderpijn

Apple’s iPad is ideaal om schoolboeken in klaslokalen te vervangen, dat zal je vandaag bij de lancering van de iPad mini ook horen. Dat het gebruik van een iPad ook kan leiden tot chronische nek-en schouderpijn was voor ons nieuw maar eigenlijk is het vrij logisch. Kinderen zullen tijdens het gebruik van een tablet hun nek meer in een gebogen positie houden dan tijdens het gebruik van een computer of laptop. Met name wanneer ze een iPad op schoot houden. Zo’n dergelijke positie zal extra belasting van de nek-en schouderspieren veroorzaken. De schade kan lang duren om te genezen en het risico voor jonge kinderen is bijzonder verontrustend.

In China zijn er inmiddels meerdere jonge kinderen die nek problemen hebben door het gebruik van een iPad. Een zeven-jarige jongen kreeg ernstige nek en hoofdpijn na langdurig gebruik van een iPad. Na onderzoek en het nemen van röntgenfoto’s bleek dat er een vergroeiing had plaatsgevonden van zijn nekwervels. Dit is naast het overmatig iPad gebruik mede mogelijk door het gebrek aan de nodige lichaamsbeweging. Het herstel bij kinderen kan 3 tot 6 maanden duren.

De opkomst van de iPad brengt dus ook nieuwe gevaren met zich mee. Als je, je gezond verstand gebruikt is er vooralsnog weinig aan de hand maar overmatig gebruik van een iPad kan leiden tot RSI-klachten aan je lichaam. Als iPad gebruikers en in dit geval kinderen klagen over hoofdpijn na het gebruik van een iPad is het dus hoog tijd om ergonomische tekortkomingen aan te pakken. Een goede houding en regelmatig een korte pauze kan helpen bij het minimaliseren van deze symptomen. En kinderen moet je regelmatig uitlaten, ze horen te rennen en springen in je achtertuin en niet de hele dag achter een iPad te zitten.