Kinderen op Amerikaanse basisscholen maken huiswerk niet meer in schriftjes maar op een iPad

Veel Amerikaanse basisscholen zijn aan het begin van het nieuwe jaar overgestapt op de iPad. De kinderen gebruiken de iPad niet alleen tijdens de lessen maar maken er inmiddels ook hun huiswerk op. Ze krijgen de iPads niet van hun ouders worden voorzien door een aantal basisscholen.

Na de universiteiten stappen nu ook de basisscholen massaal over op de iPad. Door de multimedia mogelijkheden van de iPad leren kinderen complexe problemen beter begrijpen. De kosten voor de iPad per persoon inclusief lesmateriaal zijn zo’n $750. Niet goedkoop maar het doel is om uiteindelijk de lesboeken te vervangen en de kinderen kunnen er ook mee communiceren met leerkrachten. Het gemaakte huiswerk en andere taken worden opgeslagen op de iPad waardoor er een digitaal portofolio ontstaat van het werk van de kinderen. Leraren zijn ook enthousiast en plaatsen het lesmateriaal online.

Of het gebruik van de iPad op basisscholen ook effectief is moet nog blijken want het is geen garantie dat de kinderen door de iPad ook meer of beter lesstof opnemen. Larry Cuban van de Stanford Universiteit heeft zijn bedenkingen bij het gebruik van de iPad op bassischolen en denkt dat het beter is om het geld van de aanschaf van de iPads te investeren in goede leerkrachten.

De iPad op de Amerikaanse basisscholen is niet alleen het nieuwe speeltje op de “witte” scholen maar ook de scholen in bijvoorbeeld de Bronx maken inmiddels gebruik van de iPad. De publieke basisscholen die worden gefinancierd door de gemeente New York hebben inmiddels 2000 iPads ontvangen ter waarde van 1.3 miljoen dollar. Zelfs op de Amerikaanse kleuterscholen zijn de eerste iPads al gesignaleerd.

Bron en foto’s: New York Times