Kind met ernstige spierziekte kan communiceren dankzij iPad

Artsen constateerden vlak na de geboorte van Owen dat hij leidt aan Spinale musculaire atrofie (SMA), een spierziekte die motorische zenuwcellen in het ruggenmerg aantast met als gevolg dat zijn spieren niet meer functioneren. SMA is op dit moment niet te genezen. Alleen gevolgen van de ziekte kunnen tot op zekere hoogte behandeld worden. Owen heeft daardoor geen kracht om een computer te bedienen laat staan een muis van een computer. Toen een zuster afgelopen juni haar iPad aan Owen liet zien deed hij iets wat niemand had verwacht.

Hij wist de muziek applicatie Gravitarium op te starten op de iPad en kon het programma bedienen zonder dat hij het ooit eerder had gezien. De ouders van Owen waren al jaren op zoek naar enige vorm van afleiding voor Owen maar ze hadden nog nooit iets gevonden waar hij zelf mee kan werken.

Owen kan dankzij de iPad nu zelf de bladzijden van boeken (Alice in wonderland) omslaan op zijn iPad. Owen kan niet spreken maar zijn ouders hebbenhem geleerd om te lezen en te schrijven. Het is een normaal kind wat gevangen zit in een lichaam wat niet normaal is volgens zijn vader. Sinds hij van zijn oma een iPad heeft gekregen speelt hij ook graag met Air Guitar en schreef onlangs:

“I want to be Han Solo for Halloween.”

Han Solo is een personage uit de Star Wars-trilogie. In november viert Owen zijn achtste verjaardag. Artsen verwachten niet dat zijn omstandigheden zullen verergeren maar hij is wel extreem gevoelig voor infecties. Naast zijn ouders verzorgen 3 gespecialiseerde therapeuten en een zuster Owen.

De iPad is sinds de introductie eerder dit jaar nu al een populaire therapeutische tool voor mensen met verschillende aandoeningen of afwijkingen. Zo gebruiken ouders met autistische kinderen de iPad als hulpmiddel om beter te communiceren. Probleem is alleen dat ouders zelf voor de kosten opdraaien en dat verzekeraars de iPad (nog) niet zien als medisch hulpmiddel. De iPad dankt zijn populariteit vooral aan het bedieningsgemak maar is ook veel goedkoper om ingezet te worden als middel om mensen te leren spreken, lezen of schrijven.

Bron: New York Times en video via: iPadevice