Kamagurka introduceert het burnisme in het Stedelijk Museum met hulp van een iPad

Kamagurka, vooral bekend als cartoonist, is de laatste jaren zeer actief als kunstschilder. Morgen gaat Kamagurka, in het bijzijn van publiek, 24 uur lang schilderijen op een iPad in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn creaties worden geprint, ingelijst en opgehangen en vrijdag, 1 april… worden de doeken vernietigd. Kamagurka:

We zouden het burnisme kunnen beginnen. Voor mensen die een schilderij in huis beu zijn. Dan kom ik dat kunstwerk op een respectvolle manier opruimen. We cremeren het schilderij, en bieden de as in een mooie glazen urn aan. Die kun je dan in huis zetten en daar naar kijken. En als je die urn dan beu bent, kun je ons weer bellen…

De ‘24-uurs iPad performance’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam begint morgen om 12 uur en Kamagurka gaat non-stop schilderijen op een iPad maken, die vervolgens in het Stedelijk geprint worden op schilderslinnen van 1 meter hoog en 75 cm breed. De doeken worden opgehangen en zijn gedurende 24 uur te zien in het Stedelijk. Publiek is welkom, ook ‘s nachts. Op vrijdag morgen om 11:30 uur worden de doeken verzameld en met een hakselaar (shredder) om 12:00 uur vermalen die voor het museum staat. De overblijfselen van de kunstwerken worden naar het Glasmuseum naar Leerdam gebracht voor verdere bewerking. Volgens Kamagurka is het geen 1 april grap want van de overblijfselen zullen verbrand worden, en in urnen van zwart glas worden opgeborgen zodat de gecremeerde kunst later weer kan worden tentoongesteld in de tuin van het Glasmuseum.

Kamagurka maakte al eens eerder non-stop schilderijen in het Glazen Huis van Studio Brussel. en zijn bekendste kunstwerken zijn waarschijnlijk Bassie & Mondriaan en Déjeuner sous l’herbe, waarbij we het lunchend gezelschap van Édouard Manets beroemde schilderij zien, maar dan onder de grond.

De 24-uurs performance van Kamagurka is een samenwerkingsverband tussen het Stedelijk Museum Amsterdam, Keizer Karel Galerie (K2G), Amstelveen en NRC Handelsblad. Meer informatie via het Stedelijk museum.

Bron en foto: De Standaard