Je kan maximaal 6 uur werken met de PlayBook tablet van Research in Motion

De accu van Research in Motion’s PlayBook tablet heeft volgens insiders niet echt veel capaciteit en zou wel eens moeite kunnen hebben om de accuduur van de Samsung Galaxy Tab te evenaren. Kaufman Bros analist Shaw Wu schrijft dit in een notitie aan investeerders en daarin is ook te lezen dat RIM grote problemen heeft om de accu van de PlayBook te voorzien van enige capaciteit en dat hij erg verbaasd zou zijn als RIM het alsnog voor elkaar krijgt.

Apple heeft nog steeds een grote voorsprong met de iPad die al bijna weer een jaar oud is. Vooral door gebruik te maken van de A4 processor en de batterijtechnologie die Apple zelf heeft ontwikkeld. Een ander potentieel probleem van de PlayBook is Flash. Op dit moment circuleren er allemaal video’s op het net waar je de PlayBook Flash content ziet afspelen en hoe goed dat wel niet is. In de praktijk zal je dat moeten doen met een oplader in de buurt. Een voorbeeld daarvan zagen we eerder tijdens de introductie van de MacBook Air. Met Flash haalt de Air een accuduur van zo’n 4 uur en zonder 6 uur.

“It should be no surprise to anyone that our checks indicate Adobe is furiously working on reducing Flash’s consumption of resources to make it a viable mobile platform vs. HTML5 that both Apple and Google are moving toward”

Volgens de bronnen van Wu mag RIM blij zijn als de PlayBook 6 uur werkt net als de Samsung Galaxy Tab. Maar dan moeten ze bij RIM wel dag en nacht werken om het goed te krijgen. Tablets en aandeelhouders anno 2011, hoe meer accu capaciteit, des te meer de marktwaarde stijgt.

De lancering van de PlayBook zal nog in het eerste kwartaal van 2011 plaatsvinden en deze week zullen we op de CES nog veel meer tablets te zien krijgen die de strijd aangaan met de iPad.