Je kan je iPad 2 nu ook in bad gebruiken

In 2007 is Apple begonnen met het plaatsen van vochtsensoren (Liquid Submersion Indicators) in de iPod en de iPhone. In 2008 doken ze ook op in de MacBook (Pro) notebooks. En vorig jaar verschenen ze ook in de eerste generatie iPad en in de nieuwe MacBook Air zit een record aantal van 8 vochtsensoren die aanraking met vocht moeten registreren. Apple gebruikt die sensoren om de garantie te bepalen. Als je met je iPhone in de regen belt dan is de kans zeer groot dat je garantie vervalt omdat de sensoren door aanraking van een paar waterdruppels al verkleuren.

De Liquid Submersion Indicators zitten bij de iPhone in de koptelefoon ingang en bij de dockconnector. De indicators verkleuren als het toestel in aanraking is geweest met water of vocht. Probleem voor de consument is dat de sensoren soms overgevoelig zijn. In HongKong met een luchtvochtigheid van zo’n 95% verkleuren alle indicators in de iPhones. 3M heeft een onlangs test gedaan waaruit blijkt dat de indicator van een iPhone al na zeven dagen rood verkleurd is bij een luchtvochtigheid van 95%. Volgens Apple verkleuren de sensoren niet door luchtvochtigheid en snelle wisseling van temperatuur. Toch zijn er veel mensen die geen aanspraak konden maken op garantie zonder dat hun iPhone of MacBook ooit in contact is geweest met vocht.

9 to 5 Mac ontdekte dat er in de iPad 2 geen vochtsensoren meer zitten, waarom Apple ze heeft weggelaten is onduidelijk. Dat ze zijn verdwenen is nog geen garantie dat je een iPad 2  nu ook in een vochtige omgeving kan gebruiken want Apple kan nog steeds aan corrosie op de sim card tray zien of de iPad 2 in contact is geweest met vocht. Hoe ze dat nu met de WiFi-only iPad meten is niet duidelijk.

In april 2010 is Apple nog aangeklaagd door een vrouw omdat Apple weigerde haar iPhone te repareren. De indicator van het toestel was rood en volgens Apple doordat de iPhone nat was geworden. Volgens de vrouw is de vochtsensor defect en is haar iPhone nooit in aanraking geweest met water of vocht. Volgens eerdere berichten kan de vochtsensor ook verkleuren tijdens het sporten, door zweet, hoge luchtvochtigheid en temperatuur wisselingen.

Als je met je een iPad in of bij de zee, een (zwem)bad of op het water wil gebruiken dan zijn daar ook hoesjes voor  te koop zodat je daarna nog gewoon aanspraak kan maken op garantie zonder vochtschade en met een iPad 2 zonder Liquid Submersion Indicators durven wij nog steeds niet in bad.