iPhone en Tablet zijn funest voor het mobiele 3G netwerk

Door de enorme toename van het aantal smartphones op de Nederlandse telecom netwerken zal het mobiele gebruiksgemak er dit jaar niet beter op worden. De klachten over slecht 3G ontvangst en slechte data verbindingen zullen alleen maar toenemen. Uitbreiding van het netwerk zit er voorlopig niet in terwijl het aantal smartphone gebruikers blijft stijgen. De populariteit van de iPhone en de mogelijke komst van een Tablet zullen het gebruiksgemak onderweg alleen maar verslechteren.

Een iPhone is leuk maar als een provider alleen maar GPRS snelheid kan aanleveren omdat het netwerk volledig overbelast is door de enorme toename van het aantal smartphone gebruikers heb je er weinig aan. De komst van een Tablet zal alleen maar leiden tot nog meer netwerk problemen. Als de geruchten kloppen zal de Tablet ook voorzien zijn van een 3G netwerk functionaliteit en de Tablet zal nog meer dataverkeer genereren dan een iPhone. Het is leuk als er een YouTube applicatie op de Tablet zit of dat je het laatste NOS Journaal kan terug kijken maar als je provider geen data meer kan aanleveren vanwege een overbelast netwerk dan is de lol er gauw vanaf.

In Amerika is door de populariteit van de iPhone het AT&T netwerk in sommige grote steden volledig overbelast en onlangs bleek ook dat O2 de grootste telecom provider in Engeland al geruime tijd ernstige netwerk problemen heeft in Londen. Vooral het laatste half jaar is het vaak niet mogelijk om normaal gesprekken te voeren en is data verkeer nauwelijks mogelijk. De oorzaak ligt vooral bij het groeiende aantal smartphones, zoals de iPhone op het O2 netwerk. In Nederland hebben we deze problemen ook en ze zullen dit jaar door de komst van nieuwe geavanceerde smartphones en de toename van het aantal iPhone en Tablet gebruikers alleen maar toenemen.

Het probleem is (tijdelijk) eenvoudig op te lossen. Als Apple de Tablet en de iPhone niet meer via één provider verkoopt. Door spreiding van de verkoop via meerdere providers zullen de netwerk problemen minder erg worden en Apple heeft er zelf ook baat bij want de meeste mensen denken nog steeds als ze geen 3G bereik hebben met een iPhone dat het aan het toestel ligt.

Gebruikers van de trein hebben dit jaar meer geluk want NS en Arriva gaan gratis WiFi aanbieden in sommige intercity’s. Minister Eurlings heeft onlangs 16 miljoen euro beschikbaar gesteld voor gratis WiFi in de trein. NS en Arriva steken er zelf ook geld in en binnen 3 jaar zou er landelijke dekking moeten zijn in alle intercity’s via WiFi wat zal worden aangelegd door T-Mobile.