iPad op Steve Jobsschool is geen garantie voor extra slimme kinderen

Eind maart publiceerde de o4nt.nl initiatiefgroep van Maurice de Hond,Irene FelixErik Verhulp en Luc de Vries een manifest met als doel om in 2013  in één of meerdere gemeenten een Steve Jobsschool te beginnen. Een compleet nieuwe basisschool waarbij de iPad qua opzet en inrichting een cruciale rol speelt. Vandaag publiceerde de Inter-American Development Bank (IDB) resultaten van een uitgebreid onderzoek waaruit blijkt dat het gebruik van een gratis laptop in het basisonderwijs geen invloed heeft op de reken of taal resultaten.

Een vergelijkbaar project wat al langer loopt voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden is het One Laptop Per Child (OLPC) project. Zonder winstoogmerk en in 2005 geïntroduceerd tijdens het World Economic Forum in Davos in Zwitserland met als doel om kinderen in ontwikkelingslanden te laten werken met een $100-laptop om op die manier de kennis te verbeden. Wereldwijd werken er al meer dan 1 miljoen kinderen met een zogenaamde XO-laptop.

Uit de publicatie van de IDB van vandaag blijkt alleen dat het One Laptop per Child (OLPC) programma niet zo geweldig is als het lijkt. Uit onderzoek van de Inter-American Development Bank (IDB) in 319 Peruaanse lagere scholen gedurende 15 maanden blijkt dat het gratis uitdelen van laptops op de scholen geen invloed heeft op de reken of taal resultaten. Uit het onderzoek blijkt ook dat de studenten geen extra tijd doorbrengen met hun laptops om huiswerk te maken of om te lezen.

Volgens de Inter-American Development Bank komt dit omdat de OLPC niet genoeg ondersteuning en richtlijnen geeft aan onderwijzers hoe ze de computers effectief kunnen gebruiken tijdens de lessen.

Volgens de IDB zijn er door de gratis notebooks nu wel meer gezinnen die toegang hebben tot een computer en het aantal kinderen dat in het bezit is van een computer is gestegen van 0.28 tot 1.18. Kinderen raken ook eerder gewend aan basis computertaken en tekstverwerken maar hebben vrijwel geen toegang tot het internet.

Of de resultaten van Inter-American Development Bank ook toe te passen zijn op een iPad moet de toekomst uitwijzen. Het One Laptop per Child zal in ieder geval niet worden aangepast in een  One iPad per Child (OiPC) project omdat Apple nog geen educatieve iPads maakt voor ontwikkelingslanden.