iPad handig hulpmiddel voor fotografen

De iPad is voor (pers) fotografen een handig hulpmiddel om snel foto’s te versturen. Via de optionele iPad Camera Connection Kit kan je foto’s van een digitale camera importeren. Gebruikers van een Canon DSLR kunnen dat doen via een USB-kabel en gebruikers van een NIKON DSLR kunnen de SD-kaartlezer gebruiken om foto’s te importeren naar de iPad. RAW bestanden zijn niet mogelijk maar als je snel een foto wil uploaden naar een redactie dan is de iPad een handig hulpmiddel. Huis tuin en keuken plus rits rats klik digitale camera’s zijn natuurlijk ook gewoon te gebruiken.

Het is niet voor het eerst dat Apple een Camera Connection Kit op de markt brengt. Eerder was die er al voor de iPod. Veel functionaliteit had de iPod Camera Connection Kit niet en hij fungeerde meer als tool om je iPod als image tank te gebruiken op vakantie of als back-up.

De iPad Camera Connection Kit lijkt erg op de iPod Camera Connection Kit maar is nu door de functionaliteit van de iPad ineens heel handig geworden. Je importeert een aantal foto’s en kan ze daarna versturen via de iPad foto applicatie. Er is alleen een probleem. De iPad versie die eind maart op de markt komt heeft alleen WiFi. Als je foto’s wil versturen via een 3G dataverbinding dan moet je geduld hebben tot april.

Voor wie niet kan wachten hebben we nog een oplossing: een portable webserver de MiFi 2352. De MiFi Wi-Fi mobile hotspot werkt op een 1530 mAh accu en een simkaart. In het kastje zit een webserver voor datacommunicatie en is eigenlijk een portable WiFi-netwerk wat werkt met een 3G simkaart. Het werkt in Nederland via het KPN, Vodafone en T-Mobile netwerk en is in Nederland tekoop voor € 250 maar na een rondje googelen kwamen wij de Novatel Wireless MiFi 2352 al voor € 177 tegen. Zo bespaar je al gauw inclusief verzendkosten zo’n 70 euro alleen moet je iets langer wachten op de levering van de MiFi. Je kan de MiFi ook gebruiken voor een iPhone, Macbook etc, etc. Op een plek waar slecht 3G ontvangst is kan je de MiFi bijvoorbeeld in een vensterbank leggen waar wel bereik is. Op die manier heb je toch een stabiele 3G verbinding via WiFi.

Tethering?

Als je al een iPhone hebt dan is de WiFi-only iPad waarschijnlijk ook met de tethering functie van de iPhone te gebruiken. Sinds de 3.1.3 software update werkt deze functie weer via sommige providers. Via Tethering is het mogelijk om je iPad aan te sluiten op een iPhone om zo toegang tot internet te krijgen.