iPad edities van tijdschriften nog geen vervanging van het gedrukte tijdschrift

De verkoop van tijdschriften op de iPad loopt terug en dat is vreemd want nog geen half jaar geleden voorspelden deskundigen nog dat de komst van de iPad het einde zou betekenen van het gedrukte tijdschrift. Toen de iPad nog hot was kochten veel iPad eigenaren massaal digitale edities van hun favoriete tijdschrift maar dat lijkt nu af te nemen.

De wenperiode is voor veel mensen voorbij en dat is goed te zien bij de statistieken van de verkoop van de iPad versie van Wired. In juli kochten nog 31.000 iPad eigenaren het blad maar in oktober daalde dat naar 22.000 tot 23.000 in november. Deze trend is ook te zien bij Vanity Fair. In oktober kochten nog 11.000 mensen de digitale editie maar inmiddels is dat gedaald naar 8.700 downloads in november. Aangezien dit internationale bladen zijn is de verkoop van iPad edities natuurlijk een lachertje. Ben zeer benieuwd wat de Nederlandse bladen op de iPad doen?

Zelf ben ik ook niet onder de indruk van het lezen van kranten en tijdschriften op een iPad. Mijn wenperiode is ook ruimschoots verstreken en de zogenaamde meerwaarde van tijdschriften lezen op een iPad heeft voor mij geen toegevoegde waarde. De bladen die ik tot nu toe heb gezien zijn vaak opgepimpte PDF’jes van het origineel met hier een daar een video om de boel op te leuken. Het absolute hoogtepunt was interactie met een artikel in een blad maar daar had de redactie zo lang aan gewerkt dat het daar ook bij bleef. De enige manier om een goede iPad editie te maken is om er een aparte redactie aan te laten werken. Daar hebben de meeste uitgevers geen geld voor en waarom zou je als uitgever ook fors investeren in een tot nu toe klein clubje iPad gebruikers?

Ook van de Nederlandse kranten ben ik nog steeds niet echt onder de indruk. Persoonlijk denk ik dat de toekomst voor kranten niet in een iPad app zit maar in een universele web applicatie die toegankelijk is voor meerdere platformen. Een goed voorbeeld van zo’n web app is te zien via http://nytimes.com/chrome De New York Times maakte voor het Google Chrome besturingssysteem een geheel nieuwe aangepaste website die ook prima werkt op de iPad en andere devices die HTML5 ondersteunen. Daar zit de toekomst en niet een speciale editie voor elk platform.