iPad editie The Daily van Murdoch is over twee weken verkrijgbaar

Volgens de zoon van Rupert Murdoch en tevens medewerker van News Corporation zal The Daily over twee weken verkrijgbaar zijn in de App Store.

“It should be launching in the next two weeks, I hope”

The Daily is de eerste krant die alleen op de iPad verschijnt. Naast Murdoch is ook Steve Jobs betrokken geweest met de voorbereidingen van de krant. The Daily zou eerst op 19 januari verschijnen maar is op het laatste moment uitgesteld vanwege de implementatie van een nieuwe vorm van abonnementen. Met de komst van The Daily kunnen kranten digitale iPad edities voorzien van abonnementen. Tot nu is dat nog niet mogelijk en moet je steeds via de App Store een los nummer kopen. Voordeel voor de consument is dat daarmee de kosten omlaag kunnen maar nadeel voor uitgevers is dat Apple een monopolie aan het creëren is.

Apple gaat uitgevers verbieden om kranten en tijdschriften te verkopen via iPhone en iPad applicaties. De opbrengst gaat nu rechtstreeks naar de uitgevers en Apple wil dat de edities verkocht worden via de App Store en niet via de applicaties van de uitgevers. Apple wil van de opbrengst van de verkoop 30% hebben en als uitgevers hier geen gehoor aan geven verdwijnen de apps per 1 april uit de App Store. De gratis edities voor vaste abonnees, die de digitale editie naast hun papieren krant gratis kunnen downloaden zullen door het besluit van Apple ook per 1 april verdwijnen.

Met de komst van The Daily in de App Store zal ook iOS 4.3 binnen twee weken beschikbaar zijn.