iPad Air is 7% sneller dan de Retina iPad mini

Gisteren zagen we dat de Retina iPad mini ineens, geheel onverwacht te koop was. In de eerste benchmarks zagen we dat de Retina iPad mini maar liefst 5x sneller is dan zijn voorganger maar nu is ook inzichtelijk gemaakt hoe snel de nieuwe mini is ten opzichte van zijn andere voorgangers. Geekbench resultaten zijn vooral voor nerds en cijfer-fetisjisten maar de onderstaande resultaten, die zijn gemaakt met Geekbench 3 geven toch een goed beeld van de snelheid van de nieuwe iPads. Als je geen idee hebt wat al die getallen betekenen, meer is beter en sneller.

pl bench

gbmini2

Uit de Geekbench resultaten blijkt dat de Retina iPad mini voorzien is van een processor van 1.3 GHz. Dit is dezelfde snelheid als de processor van de iPhone 5s maar 100 GHz langzamer dan de processor van de iPad Air. Dit is vermoedelijk gedaan om hitteproblemen te voorkomen. Daarnaast is de iPad mini voorzien van een kleinere accu en ligt het voor de hand dat de snelheid van de mini iets is ondergeklokt om de gebruiksduur van de accu te verlengen. Qua snelheid is de Retina iPad mini 7% langzamer dan de iPad Air.

Dat de iPad mini 5x sneller is dan zijn voorganger is niet bijzonder omdat die identiek is aan de snelheid van de iPad 2. De mini is nu voorzien van dezelfde processor als in de iPad Air en de iPhone 5s en dat de mini 7% langzamer is dan de iPad Air zal niemand merken tijdens dagelijks gebruik omdat er nog weinig software geschreven is die volledig gebruik maakt van de A7 processor, zodat het verschil van 7% niet snel zichtbaar zal zijn.