iPad aandeel zakt wereldwijd in het eerste kwartaal van 2013 onder 40%

Dat het iPad marktaandeel wereldwijd aan het instorten is konden we vorige week al melden. Deels giswerk omdat de cijfers via een analist tot ons kwamen. Zojuist kregen we de cijfers van onderzoeksbureau IDC binnen die een vergelijkbaar beeld geven van het aantal verscheepte tablets, wereldwijd in het eerste kwartaal van 2013. Daarbij willen we graag opmerken dat het gaat om verscheepte iPads en niet om het aantal verkochte iPads.

Ook bij IDC verontrustende getallen voor Apple waaruit blijkt dat het iPad aandeel wereldwijd ten opzichte met dezelfde periode vorig jaar met 20% is ingestort. Het iPad aandeel is met 39.6% onder de 40% grens gezakt. Vorig jaar was dat aandeel nog 58.2%. Het aandeel van Apple op de tablet markt loopt snel terug omdat er steeds meer goedkopere Android tablets op de markt verschijnen.

idc_1Q13_tablets

De berekeningen van IDC zijn ruwe schattingen maar als je de onderstaande grafiek bekijkt van het aantal verscheepte iPads vanaf het tweede kwartaal in 2011 tot het eerste kwartaal van 2013 zie je wel dat de lijn sinds het tweede kwartaal van 2012 aan het dalen is.

idc