iOS 4.3 verschijnt half december met abonnementen voor kranten

Nog geen dag na de release van iOS 4.2 is er al weer een gerucht verschenen over iOS 4.3, deze update zal half december verschijnen met de mogelijkheid om een abonnement te nemen via een een applicatie met de titel The Daily van News Corp. Vorige week maakte de zoon van Rupert Murdoch tegenover Reuters al bekend dat er binnenkort een persconferentie zal volgen waar Murdoch meer zal zal vertellen over de krant. Afgelopen weekend bevestigde Rupert Murdoch tegenover Fox dat er de afgelopen maanden al hard gewerkt is aan de iPad editie en dat er een redactie van 100 mensen aan de iPad editie gaat werken. The Daily zal rond de kerst verschijnen als beta en vanaf begin 2011 beschikbaar zijn voor het Amerikaanse publiek. De iPad editie kost $99 per los exemplaar en zal $4,25 per maand gaan kosten. Murdoch maakte in augustus al bekend dat er dit jaar een nieuwe krant zou verschijnen voor de iPad met de werktitel Daily Planet.

The Guardian wist te melden dat The Daily een samenwerking is tussen Apple, Steve Jobs zelf en Rupert Murdoch. In New York zijn de voorbereidingen al maanden bezig voor de dagelijkse iPad editie. De krant speculeerde over abonnementen via iTunes omdat Apple betrokken is bij de voorbereidingen.

Gisteren kwam Daring Fireball’s John Gruber met het bericht dat Apple samenwerkt met News Corp en dat er in december een persconferentie gehouden zal worden door Steve Jobs, Murdoch en andere hoofdredacteuren en uitgevers van kranten en magazines. Gruber zegt dat het zeker geen stille introductie zal opleveren maar iets groots. De datum is volgens Gruber 9 of 14 december.

Interessant is de rol die Apple zal spelen via iTunes en iOS om de abonnementen voor kranten en magazines te verkopen. Volgens Gruber is er een iOS update nodig voor de iDevices om de APIs te implementeren die de (terugkerende) abonnementen kunnen verkopen. Apple bouwt dus geen iNewstand zoals de iBook Store maar de abonnementen worden verkocht via de applicaties van de uitgevers. The Daily is de eerste applicatie die dit zal ondersteunen.

Volgens een gerucht zou iOS 4.3 op 13 december verschijnen maar omdat iOS 4.2 nogal wat vertraging heeft opgelopen is het de vraag of Apple dat wel gaat halen. Opvallend is wel dat de release net als gisteren weer op een maandag geplanned staat.