Het nieuwe werken: bring your own device

iPhone, iPad, MacBook, Pro of Air eigenaren nemen nu al vaak hun eigen Apple hardware mee naar het werk. Daarnaast voorziet je werkgever je ook nog eens van harde waren die je als Mac of iOS gebruiker eigenlijk helemaal niet wil gebruiken. Als je al een iPhone hebt wil je geen Android smartphone van de zaak en werken op een Windows desk of laptop is voor een Mac gebruiker ook niet echt een feest. Volgens Gartner gaat dat de komende jaren veranderen want werkgevers zullen steeds vaker geen mobiele hardware meer leveren om je werk te doen. Het motto is bring your own device (BYOD) en in 2016 zal in de Verenigde Staten al 38% van de werknemers via het BYOD principe werken. Dit blijkt uit wereldwijd onderzoek van Gartner.

De BYOD strategie is de meest radicale verandering op de zakelijk werkvloer sinds tijden maar zorgt er wel voor dat werknemers beter zullen presteren en bovendien scheelt het een hoop geld. In eerst instantie zal het vooral gaan om het meebrengen van tablets en smartphones maar op den duur kunnen ook pc’s op deze manier vervangen worden. Het BYOD principe zal in de Verenigde Staten twee keer zo vaak op de werkvloer worden toepast als in Europa. In Europa staan we nog niet te springen om het BYOD principe volgens het onderzoek maar in landen als India, China en Brazilië juist weer wel. Daar gaat het vooral om het gebruik van de persoonlijke smartphone op de werkvloer.

Op dit moment geven werkgevers vaak een vergoeding voor het gebruik van een BYOD device maar dat zal de komende jaren afnemen. Een abonnement voor je smartphone of iPad zal daarentegen wel gewoon door de werkgever betaald worden. De werknemer brengt het device en de werkgever helpt je om de kosten van het gebruik te betalen.

Het grootste nadeel van het BYOD principe is het risico van lekken van zakelijke gegevens. Niet afgeschermde cloud services en het mixen van privé en zakelijke applicaties via bijvoorbeeld Android is de manier bedrijfsgegevens op straat te gooien maar ook iOS is vaak niet betrouwbaar gebleken. De verwachting is dat IT afdelingen zich de komende tijd ook anders moeten gaan opstellen en een andere service moeten gaan verlenen voor werknemers die hun eigen hardware meenemen. Het standaard antwoord dat ze de meegebrachte hardware niet mogen ondersteunen zal de komende jaren snel uitsterven.

Zoals we al eerder schreven is de ondersteuning van de Mac op de werkvloer al aan het toenemen. In 2009 was het nog 21% maar vorig jaar bleek dat meer dan de helft (55%) van de bedrijven werknemers helpt om een Mac op de werkvloer te gebruiken.

Vorig jaar gebruikte één op de vijf werknemers wereldwijd al één of meerdere Apple producten op het werk. Van de Apple hardware heeft de iPhone met 11% het grootste aandeel op de werkvloer en de iPad staat met 9% op de tweede plaats.

dilbert-ipad