Gedonder door de kleine lettertjes in end-user license agreement van iBook Author

Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat blijkt het ook te zijn. De nieuwe gratis tool van Apple, iBook Author om iBooks te maken voor de iPad is gratis te downloaden maar in het bijbehorende end-user license agreement staat dat Apple 30% van de inkomsten van de verkoop van je iBooks op de bankrekening van Apple komt te staan. Het is alleen toegestaan om iBooks te verkopen via de iBookstore en die mogen maximaal $14.99 kosten. Zo gaat al gauw $4,50 naar Apple en de rest naar de auteur van het boek. De content van een iBooks bestand, lees je eigen content, video’s, tekst en afbeeldingen kunnen ook worden hergebruikt in een andere uitgeef omgeving staat er in de kleine lettertjes. Daarmee is jouw content ook meteen het eigendom van Apple.

Het is logisch dat Apple een bijdrage wil zien omdat je een gratis tool krijgt om iBooks te creëren en ruimte om je elektronische boeken te verkopen maar 30% is niet echt een reëel percentage. Veel Amerikaanse bloggers zijn boos op Apple omdat ze een educatieve presentatie hebben gegeven waaraan Apple uiteindelijk fors gaat verdienen. De gratis tool is neergezet als een revolutie van de huidige educatieve middelen maar iBooks zijn net als de apps blijkbaar gewoon handel voor Apple. Je doet mee of je doet niet mee en als je na de CD’s en de mobiele applicaties nog niet in de kracht van Apple gelooft dan kan je altijd nog altijd HTML5 content creëren wat geschikt is voor zowel het Android als het iOS platform.

De kleine lettertjes waaruit blijkt dat je publicaties die je in iBook Author hebt gemaakt alleen mag verkopen in de iBookstore van Apple:

IMPORTANT NOTE:
If you charge a fee for any book or other work you generate using this software (a “Work”), you may only sell or distribute such Work through Apple (e.g., through the iBookstore) and such distribution will be subject to a separate agreement with Apple.

B. Distribution of your Work. As a condition of this License and provided you are in compliance with its terms, your Work may be distributed as follows:

(i) if your Work is provided for free (at no charge), you may distribute the Work by any available means;

(ii) if your Work is provided for a fee (including as part of any subscription-based product or service), you may only distribute the Work through Apple and such distribution is subject to the following limitations and conditions: (a) you will be required to enter into a separate written agreement with Apple (or an Apple affiliate or subsidiary) before any commercial distribution of your Work may take place; and (b) Apple may determine for any reason and in its sole discretion not to select your Work for distribution.