Gebruik van illegale software op iPad neemt toe

Het jailbreaken van een iPod touch of een iPhone om er vervolgens illegale software op te installeren is vooral onder jongeren erg populair. Vorig jaar verschenen er voor software ontwikkelaars al schrikbarende berichten over het grote aantal illegale applicaties die in omloop zijn. De verspreiding van illegale Apps lijkt dezelfde vorm aan te nemen als de illegale downloads van films en muziek.

Uit onderzoek in 2009 bleek dat 75% van de Apps illegaal is en dat slechts 25% gekocht is via de App Store. De illegale software is voornamelijk in trek bij iPod touch gebruikers maar ook bij iPhone gebruikers.  Na een jailbreak is het eenvoudig om illegale applicaties te installeren op een iPhone. Er bestaan websites waar je eenvoudig duizenden Apps gratis kan downloaden. Zo zijn er software ontwikkelaars die 10% applicaties verkopen via de App Store en 90% van de software verdwijnt via het illegale circuit. Dat is ook de voornaamste reden waarom wij geen aandacht besteden aan het jailbreaken van een iPad.

Het illegaal downloaden van software voor de iPad neemt inmiddels ook toe. Software ontwikkelaar Vladimir Roth ziet dat 50% van zijn software Aqua Globs HD verdwijnt via het illegale circuit. Hij kwam daar achter toen hij de statistieken controleerde van de OpenFeint leaderboards. Uit de gegevens van de highscores van gebruikers bleek dat de helft van de gebruikers zijn spel illegaal gebruikt.

Er bestaat ook een versie van Aqua Globs voor de iPhone maar daar is het illegaal gebruik van de software slechts 5%. Het illegaal gebruik op de iPad en het enorme aantal gebruikers zou wel eens aan de prijs van de software kunnen liggen. De iPad versie kost € 1,59 terwijl de iPhone versie € 0,79 kost en op dit moment zelfs gratis.

De ontwikkelaar van de software denkt ook dat consumenten niet twee keer willen betalen voor een game die ze al eerder hebben gekocht voor hun iPhone en dat ze daarom gaan jailbreaken.

Bron: PocketGamer