Eerste editie van The Daily verschijnt op 19 januari

Deze week zal de week van de Verizon iPhone zijn en volgende week is Rupert Murdoch aan de beurt met de lancering van “The Daily.” Volgens Forbes zal de iPad krant op 19 januari worden gelanceerd.

Er is al veel uitgelekt over The Daily, een dagelijkse iPad editie die te koop is via een wekelijks of maandelijks abonnement. The Daily zal gebruik maken van veel multimedia en video en andere toeters en bellen inclusief 3D effecten. Redacteuren en vormgevers van een speciale redactie die alleen voor The Daily werkt zijn al maanden met de voorbereidingen bezig en zijn er behoorlijk opgewonden over. Volgende week kan iedereen zien hoe bijzonder The Daily is. Eerder lekte al de lanceerdatum van 17 januari uit.

Met de komst van The Daily kunnen kranten ook digitale iPad edities voorzien van abonnementen. Tot nu is dat nog niet mogelijk en moet je steeds via de App Store een los nummer kopen. Voordeel voor de consument is dat daarmee de kosten omlaag kunnen.

Interessant is de rol die Apple zal spelen via iTunes en iOS om de abonnementen voor kranten en magazines te verkopen. Er is waarschijnlijk een iOS 4.3 update nodig voor de iDevices om de APIs te implementeren die de (terugkerende) abonnementen kunnen verkopen. Apple bouwt dus geen iNewstand zoals de iBook Store maar de abonnementen worden verkocht via de applicaties van de uitgevers. The Daily is de eerste applicatie die dit zal ondersteunen.