De echte waarheid over het het iOS en Android marktaandeel

Jim Dalrymple van The Loop heeft een goede analyse geschreven over het marktaandeel van de Android en de iPhone. Er verschijnen constant vergelijkingen tussen het iPhone en het Android platform maar er klopt niets van. Volgens Dalrymple kan je Android niet met een iPhone vergelijken. Dat is hetzelfde als je een besturingssysteem gaat vergelijken met een hardware device. Als voorbeeld noemt hij een vergelijking tussen Windows 7 en een Dell computer of een Mercedes vergelijken met alle auto’s die General Motors maakt en dan zeggen dat Mercedes verliest omdat ze minder auto’s maken.

Er zijn op dit moment zes fabrikanten (Dell, HTC, Kyocera, LG, Motorola,en Samsung) die samen 42 smartphones produceren die gebruik maken van het Android besturingssysteem. Als je vervolgens de iPhone gaat vergelijken met een van die fabrikanten dan ziet het beeld er ineens heel anders uit.

Als voorbeeld gebruikt Dalrymple de Motorola Droid. Motorola verkocht in 2010 in totaal 13.7 miljoen smartphones. Er is geen specificatie van het aantal Droids maar voor het gemakt telt hij alle Motorola smartphones als Droids. Apple verscheepte in 2010 47.49 miljoen iPhones, meer dan drie maal het aantal wat Motorola verkocht.

Als je alle iPhones, iPads en iPod touches die de afgelopen drie maanden in de Verenigde Staten zijn verkocht optelt zijn dat er 37.9 miljoen. Android verkocht in dezelfde periode 23.8 miljoen smartphones en tablets. Een voorsprong van 59% voor het iOS platform.

In Europa is het iOS marktaandeel nog groter. Er zijn de afgelopen 3 maanden 28.9 miljoen iOS gebruikers bijgekomen. Het Android platform wist in die periode slechts 13.4 miljoen mensen aan zich te binden. Het iOS platform in Europa was de afgelopen drie maanden 116% groter dan het Android platform.

Apple heeft een voorsprong van 116% op de concurrentie in Europa. Google heeft een marktaandeel van 5.7% en Apple heeft een marktaandeel van 12.4% en dat zijn de enige juiste getallen.