De iPad is over een uur al te koop in Nederland

Een half jaar na de lancering van de iPad door Steve Jobs op 27 januari 2010 is de  iPad, een revolutionair apparaat nu ook eindelijk in Nederland en België te koop. Over een uur kan je hem al bemachtigen bij enkele Apple Premium Resellers. Sommige winkels gaan al een uur eerder open speciaal voor de iPad lancering in Nederland. Bij iCentre, iFactors en de MediaMarkt gaan de deuren om 08:00 uur al open. In de MediaMarkt in Den Haag centrum maak je veel kans want daar zijn 500 iPads beschikbaar. Ze beloven een event en zelfs RTL Boulevard schijnt te komen filmen, nu maar hopen dat het video is want dat past beter bij de lancering van de iPad.

Voor een volledig overzicht van de Apple Premium Resellers kan je de Apple website raadplegen. Verwacht dus niet dat je bij bijvoorbeeld de Dixons een iPad zal aantreffen.

Onze iPad kwam in april uit de VS en de eerste indruk kan je hier lezen. Het gedoe met de Amerikaanse App Store is niet meer van toepassing. Inmiddels gebruiken wij de iPad al zo’n 4 maanden en is de iPad vooral handig om nieuws te consumeren maar niet om het te produceren.

De Safari browser blijft nog steeds indrukwekkend snel en de Apps die geschikt zijn voor de iPad worden steeds beter. Je kan duidelijk merken dat er veel uitgevers zijn overvallen door de release van de iPad en nu nog steeds bezig zijn met de ontwikkeling van applicaties voor de iPad. Wij zijn ook onder de indruk van twee visuele RSS readers waarmee je nieuws kan consumeren News Wall en Reeder.

Kranten

De gratis nieuws applicaties van de buitenlandse media zijn ruim voorhanden inclusief de bijbehorende foto applicaties. Binnenkort komt ook de Telegraaf met een iPad applicatie maar de NRC was de eerste krant die een iPad App beschikbaar had. De volgende generatie Nederlandse nieuws Apps diende zich gisteren al aan via de Nu HD applicatie.

Magazines

Voor het lezen van magazines is de iPad zeer geschikt, ook die worden steeds beter en als je Wired of Time Magazine koopt dan zie je wat de mogelijkheden zijn van de iPad voor uitgevers. Wat ook bij de magazines opvalt is dat de meeste overvallen zijn door de ipad revolutie, ze hebben er vaak voor gekozen om de papieren editie te digitaliseren en er wat foto’s en video’s aan toe te voegen. Dat is jammer en dan snap je als uitgever de mogelijkheden en de kracht van de iPad niet.

iBookstore

De iBookstore heeft op dit moment alleen nog Amerikaanse titels maar Nederlandse titels zullen nu ook snel verschijnen in de virtuele boekenwinkel van Apple, mogelijk zelfs al vandaag. Uitgever Unieboek – Het Spectrum kondigde onlangs al aan dat de ebooks ook te koop zullen zijn via de iBookstore.

Multimedia

De iPad is zeer geschikt voor het kijken van video, ondanks het 4:3 scherm. Online worden er steeds meer live video streams aangeboden. Op dit moment nog vaak op een lagere iPhone resolutie maar met de komst van de iPhone 4 en de iPad zullen die video streams ook beter worden. De iPad kijker wil geen beeld met blokjes maar hoge resolutie video. Gewoon omdat ze dat gewend zijn van de andere prachtige toepassingen die er zijn voor de iPad en die ook vooral later dit jaar zullen uitkomen.

Vervanging voor een computer?

Dat hangt er vanaf wat je doet, voor ons is het handig om erbij te hebben maar zeker geen vervanging. Dat is ook niet waarvoor de iPad gemaakt is. Als je alleen een computer gebruikt om te telebankieren, om mail te lezen en te versturen, te browsen op het internet en wat brieven te tikken dan is de iPad een vervanging maar anders niet.