De iPad is al weer 5 jaar te koop maar de verkoop blijft dalen

Op woensdag 31 maart 2010 verliet onze allereerste iPad de Foxconn fabriek in Shenzhen, China. Omdat de iPad toen nog alleen exclusief in de Verenigde Staten te koop was hadden we de hulp ingeroepen van USA2YOU die voor MobileMac, destijds nog iPhone Nieuws Blog zoveel mogelijk iPads had weten te bestellen via de website van Apple.

route
Dat was ingewikkeld omdat Apple veel iPad pre-orders op het laatste moment had geannuleerd omdat ze een vermoeden hadden dat ze bestemd waren voor de export. Dat kunnen we bevestigen want samen met onze lezers bestelden via USA2YOU onze allereerste iPad. Die kwam via een U-bocht via China en de Verenigde Staten uiteindelijk vier maanden voor de officiële verkoop in Nederland bij ons aan. Op de onderstaande foto van 3 april 2010, vandaag precies 5 jaar geleden, zie je de bestelling van ons en de MobileMac lezers. Op 23 juli 2010 was de iPad ook in Nederland officieel verkrijgbaar.

inb
Inmiddels is de populariteit van de iPad al weer over zijn hoogtepunt heen. De afgelopen vier kwartalen daalde de verkoop en later deze maand weten we of die trend doorzet want dan maakt Apple de kwartaalcijfers bekend over het tweede fiscale kwartaal van 2015.

We zagen de afgelopen vijf jaar de iPad, iPad 2, derde generatie iPad met Retina display, de vierde generatie iPad, de iPad mini, de iPad Air, De iPad mini 2, de iPad Air 2 en de iPad mini 3. In totaal 9 iPads in vijf jaar tijd waarvan we eigenlijk de iPad mini 3 moeten wegstrepen omdat die identiek is aan de iPad Mini 2 maar dan met TouchID.

Als we de geruchten moeten geloven komt Apple dit jaar met de iPad Pro, een grote iPad die de dalende verkoop moet keren. Volgens ons komt de dalende verkoop vooral omdat de iPad veel te goed is. Er is na 3 jaar gebruik bij veel iPad eigenaren vaak nog steeds geen noodzaak om te updaten naar een nieuw iPad model. De komst van de iPhone 6 Plus kannibaliseert de verkoop van de iPad mini en dat kunnen we bevestigen. De mini gebruiken we nooit meer sinds de komst van de iPhone 6 Plus. Vijf jaar na de introductie van de eerste iPad gaat dit het jaar worden dat Apple met iets vernieuwends op de markt moet komen op iPad gebied. We zijn zeer benieuwd.
screen