De iPad. Een eerste indruk van een overhyped product

De onderstaande eerste indruk is zojuist gepubliceerd op MobileMac. Omdat er veel mensen die een iPhone gebruiken ook geïnteresseerd zijn in de iPad hierbij mijn indruk van de iPad na zes dagen gebruik. Dit is een persoonlijke eerste indruk van de iPad en een geen volledige review. Dit omdat er op dit moment nog geen goed functionerende Nederlandse iPad Store is, ibooks Store en nog te weinig Nederlandse content.

Na het openen van de doos krijg je al snel het gevoel dat je een XL versie van de iPod touch hebt gekocht maar als je de iPad gaat gebruiken verdwijnt dat gevoel weer snel. Het Wi-Fi only model wat op dit moment alleen te koop is kan een nadeel zijn omdat je bent gebonden aan Wi-Fi toegangspunten. Ik ga de Wi-Fi only iPad gebruiken met een MiFi en dan heb je dezelfde functionaliteit als een iPad met 3G.

Is het wat zo’n iPad?

De meest gestelde vraag van de afgelopen dagen. De introductie van de eerste iPhone in 2007 was een revolutie, de iPad heeft wat mij betreft niet dezelfde potentie. Qua functionaliteit mist er nog het een en ander. Als je al een iPhone en een Macbook (Air, Pro) hebt is het leuk voor erbij maar zeker niet onmisbaar. Een iPhone is dat wel en een Macbook (Air, Pro) voor mij ook. Dat is het verschil. De vernieuwing zit hem vooral in het prachtige grote scherm, de snelheid en de content die nog moet komen. De afgelopen dagen heb ik de iPad vooral gebruikt voor erbij op de bank, WC en onderweg. Dat laatste was overigens geen succes want de hype rondom de iPad maakt bij de meeste mensen veel los als ze er een in het wild zien.

Is het dan helemaal niets?

Ik ben er heel blij mee maar ben niet een gemiddelde gebruiker. Alles wat ik op de iPad doe kan ik ook al doen met mijn iPhone, Macbook Air en mijn iMac en vaak ook nog eens beter. De iPad is vooral handig om even snel iets op te zoeken op het web, telebankieren, het laatste Journaal terug te kijken, nieuws lezen en een email te versturen. Dat kan ook op een plastic wegwerp netbook van 200 euro maar de iPad doet dat aanzienlijk beter en sneller.

De iPad valt of staat met het aanbod van content. De Apple Store zal binnen korte tijd goed gevuld zijn met iPad Apps, iBooks, video’s en websites zullen aangepast worden voor de iPad. Vooral nieuwe gebruikers die nog geen iPhone hebben en oudere mensen zullen heel blij worden van een iPad. Het werkt zeer eenvoudig, zonder enige kennis van computers of mobiele telefoons is het mogelijk om binnen vijf minuten op het web te browsen, e-mail te versturen etc, etc. Dat doet de iPad zeer goed. Ook in het onderwijs zal de iPad een hit worden.

Wat zit er in de doos?

In de iPad doos tref je een lader aan met een sync kabel, een kartonnen hoesje met een minimale beschrijving van de iPad en 2 Apple stickers voor op de groenbak. Een doekje om het scherm schoon te vegen zit er niet bij en ook geen koptelefoon.

Lader

De bijgeleverde lader is iets geheel nieuws. Hij ziet eruit als de lader die tot voor kort standaard bij de iPhone, 3G en 3GS zat maar dat is niet zo. De grote accu van de iPad heeft meer capaciteit en daarom zit er een lader bij die 10-watt, 2,1 ampère levert. De lader van een iPhone heeft een vermogen van 5-watt en 1 ampère. Doordat mijn iPad uit de Verenigde Staten komt zit er een Amerikaanse stekker aan de lader maar die kan je vervangen door een Europese (duckhead) die bij elke Apple dealer te koop is. Je kan eventueel ook de stekker van je iPhone oplader gebruiken. Opladen via de bijgeleverde USB-sync kabel kan ook via een computer maar dat duurt aanzienlijk langer.

Vormgeving

Alleen al om de vormgeving wil je een iPad hebben. De achterkant van aluminium en de voorkant van glas zijn duurzaam gemaakt en hebben een robuuste uitstraling. Het glas van de iPad krast niet snel maar de aluminium behuizing wel. De minimale knopjes op de iPad storen niet en zijn functioneel zoals we van Apple gewend zijn. Wat we absoluut willen aanraden is een hoes voor de iPad. Als je hem op een tafel legt waar bijvoorbeeld wat zand van een bloempot op ligt en dan iets schuift is het gebeurd.

Registeren

Om je iPad te gebruiken heb je een computer nodig met minimaal iTunes 9.1. Als je de iPad aansluit zie je het registratiescherm en kan je een iTunes account koppelen aan de iPad of een nieuw account registeren. Als je al een iPhone hebt is het handig om dezelfde gegevens te gebruiken.

Na het invoeren van de gegevens kan je bestanden overzetten naar de iPad. Als je een iPhone of iPod touch hebt krijg je de vraag of je die bestanden wil overzetten naar de iPad. Omdat er veel programma’s voor de iPhone niet echt geschikt zijn voor gebruik op de iPad kan je beter kiezen voor de optie: Configureer als nieuwe iPad. Na de configuratie kan je beginnen met het kopiëren van foto’s, video en muziek naar de iPad. Zonder nog een bestand te hebben gesynchroniseerd is er bij mijn 16GB iPad is nog 13,83 GB beschikbaar.

Omdat mijn iPad afkomstig is uit Amerika en er nog geen iPad Store is in Nederland heb ik gebruik gemaakt van mijn Amerikaanse iTunes account. Nadeel is wel dat als je bijvoorbeeld Pages koopt het een Amerikaanse versie is en niet zoals bij de iPad wel het geval is alles ook in de Nederlandse taal staat ingesteld. De iWork suite voor de iPad kan je op dit moment dus beter niet kopen.

Apps kopen in de Amerikaanse App Store

Na het opstarten van de App Store op de iPad krijg je de melding ” de App Store wordt niet ondersteund in dit land”. Dat probleem is eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een Amerikaanse iTunes account. Als je die nog niet hebt dan staan hier de instructies.

Voor aankopen heb je een creditcard nodig maar je kan ook gebruik maken van Amerikaanse iTunes gift cards. Wij kochten er afgelopen weekend een paar om te testen via iTunescode.nl en dat ging prima. De prijs is dit weekend wel ineens omhoog gegaan, of dat komt door de iPad hype weten we niet. Na het betalen via iDeal ontvingen we de code via e-mail toen de giftcards even waren uitverkocht maar later ook direct via een afbeelding na betaling.

En ja de code is al gebruikt. Als je op redeem klikt kan je het tegoed van je Amerikaanse iTunes account opwaarderen en vervolgens gaan shoppen. Als je bijvoorbeeld alleen Pages wil kopen voor $9,99 en voor $10,00 een giftcard hebt gekocht dan gaat dit niet lukken omdat er nog zo’n 7% belasting bij de aankoop zal worden opgeteld.

Dure Apps

Het leuke aan de iPhone zijn de betaalbare applicaties. Bij de iPad is dat een heel ander verhaal. Voor de iPhone koop je met $40 al gauw zo’n 20 goede applicaties, voor de iPad koop je met $40 minder dan de helft.

Agenda en Adresboek

Voor Jonathan Ive, de ontwerper van de iPad alle respect maar de agenda en adresboek applicaties hebben een uitstraling die niet bij Apple hoort. Gelukkig hoef ik ze nooit te gebruiken want daarvoor heb ik al een iPhone. Voor een gezin zou het wel handig kunnen zijn.

iBooks en films

Door mijn Amerikaanse App Store account kan ik nu ook gebruik maken van de iBooks Store en films huren. Dat werkt allemaal prima. De boeken en tijdschriften zien er allemaal prachtig uit en de helderheid van het beeldscherm van de iPad is ook eenvoudig aan te passen zodat je niet het idee hebt dat je in een TL-balk aan het staren bent of dat mijn vriendin s’nachts het idee heeft dat ze in een scène van the close encounters of the Third Kind is beland. Voor het verschijnen van de iPad heb ik al eens geschreven dat de iPad wel eens een Kindle killer kan worden maar ik ben inmiddels overtuigd dat dit zo is.

Films zijn prachtig op een iPad maar er is een nadeel. Het scherm van de iPad heeft een beeldverhouding van 4:3. Alle recente films hebben een verhouding van 16:9. Door twee keer te klikken kan je het beeld wel opblazen zodat de film beeldvullend te zien is maar daardoor mis je weer een deel van de film in het linker en rechter beeldkader.

Video’s die geschikt zijn voor weergave op de iPad starten meteen en je kan ook snel even spoelen door de onderwerpen van bijvoorbeeld een Journaal. Beeldvullende weergave van Journaal onderwerpen is een beetje wollig maar dat heeft waarschijnlijk met het aangeboden video formaat te maken en de bandbreedte die het anders kost. In de onderstaande voorbeelden is dat goed te zien. Op de website van Job Cohen staat een goede voorbeeld video. Als alle online video’s er binnenkort zo uitzien op de iPad dan is het een vervanging voor mijn TV. Tot die tijd blijft mijn oude beeldbuis van glas beter om video en TV te kijken.

Safari

De Safari browser is supersnel en werkt geweldig. Voor mij is dat het beste wat de iPad op dit moment brengt. Apple heeft een webpagina gemaakt met websites die “iPad ready” zijn en als er in Nederland ook een aantal websites zijn die deze vorm van inhoud en browse gemak gaan brengen ben ik helemaal gelukkig.

Games

De iPad zal ook als game platform belangrijk worden en een groter marktaandeel veroveren dan de iPhone en iPod touch. Zelf ben ik niet zo van de spelletjes maar na het kopen van Command & Conquer voor de iPad ben ik daar niet meer zo zeker van.

iPhone Apps

de meeste iPhone applicaties zien er niet uit op een iPad. Bij de teletekst App geeft het nog een aardig “retro” effect maar over het algemeen zien ze er niet uit op een iPad. Dat is ook niet zo vreemd want ze zijn ontworpen op het schermformaat van een iPhone.

Toetsenbord

Het draadloze bluetooth toetsenbord van mijn iMac werkt ook met de iPad. Dat is handig maar niet nodig. De functionaliteit van het onscreen iPad toetsenbord is goed genoeg. Als ik een stuk wil schrijven of bloggen dan doe ik dat liever op een Macbook of op de iMac. Waarom ingewikkeld doen als het ook eenvoudig kan.

Kopen?

Ik heb mijn iPad gekocht met hulp via Richard en Remco van USA2YOU. Dat is allemaal prima gegaan alleen heb ik wel een iPad met de grootste CO2-uitstoot ooit. Woensdag 31 maart heeft mijn iPad de Foxconn fabriek in Shenzhen, China verlaten om te beginnen aan een lange reis over de wereld. Van China naar Washington, van Washington naar Parijs en van Parijs naar Delft. Samen met mij hebben nog veel meer mensen een iPad via USA2YOUbesteld en dat is allemaal goed gegaan. Meer over de aankoop van een iPad kan je hier lezen. De iPad zal ook eind deze maand bij onze oosterburen, Frankrijk, Engeland en Italië te koop zal zijn. Tegen de tijd dat de iPad in Nederland te koop is zijn de meeste Apple fans die een iPad willen kopen al voorzien.

3 april 2010 aankomst van een deel van de iPads bij USA2YOU voor verzending naar Nederland.

Problemen

je zou met meerdere gebruikers accounts moeten kunnen werken op een iPad

Vreemde Wi-Fi problemen. Volgens Apple kan je die oplossen door simpele aanpassingen aan het basisstation maar ga jij dat maar eens uitleggen als je gebruik maakt van een openbaar Wi-Fi toegangspunt. Een andere oplossing bij verbindings problemen is door de helderheid van je beeldscherm iets hoger te zetten. En ja het is al 1 april geweest, en ja het werkt echt.

Gewicht. De iPad is bij lang gebruik in een hand zwaar. Op een luie stoel of bank gaat prima.

Apple kiest nu nog voor opslag van bestanden op de iPad en je kan ze doorsturen, een cloud based oplossing zou handiger zijn.

Binnen is de iPad prima te gebruiken maar als je bij mooi weer naar buiten gaat kijk je ineens in een spiegel