Belgische mededinginsautoriteit gaat onderzoeken of Apple schuldig is aan machtsmisbruik

De Belgische minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) laat via de Belgische mededinginsautoriteit onderzoeken of Apple zich schuldig maakt aan machtsmisbruik door uitgevers te verplichten iPad-abonnementen op kranten of tijdschriften te verkopen via de App Store.

Apple gaat uitgevers verbieden om kranten en tijdschriften te verkopen via iPhone en iPad applicaties. De opbrengst gaat nu rechtstreeks naar de uitgevers en Apple wil dat de edities verkocht worden via de App Store en niet via de applicaties van de uitgevers. Erger is dat Apple van de opbrengst van de verkoop 30% wil hebben en als uitgevers hier geen gehoor aan geven verdwijnen de apps per 1 april uit de App Store. De gratis edities voor vaste abonnees, die de digitale editie naast hun papieren krant gratis kunnen downloaden zullen door het besluit van Apple ook per 1 april verdwijnen.

Volgens de minister is de¬†strategie van Apple niet goed voor de uitgevers. Wanneer uitgevers iPad-abonnementen niet langer via eigen kanalen, maar alleen via iTunes mogen verkopen, wordt een schijn gewekt van machtsmisbruik”, volgens de minister.

Als een eerste analyse door de mededingingsautoriteit machtsmisbruik ontdekt, zal een formeel onderzoek opgestart worden. De zaak kan vervolgens worden doorverwezen aan de Europese Commissie. Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) overlegt deze week met de Vlaamse uitgevers over het conflict met Apple.

Tweede Kamerlid Afke Schaart van de VVD verstuurde vorige week een twitter bericht waarin ze aankondigde dat ze hierover Kamervragen gaat stellen. Apple maakt misbruik van zijn positie en gaat te ver volgens Schaart.