Apple te preuts voor Belgische almanak Snoecks

Het jaarboek van Snoecks is een van oorsprong Belgische almanak, die ook in Nederland wordt uitgebracht. Het is een jaarlijks editie die in oktober uitkomt met meer dan 500 pagina’s over literatuur, fotografie en andere kunsten. Jaren al sieren schaars geklede dames de cover van het Snoecks-jaarboek en de uitgever maakte dit jaar een app voor de iPad maar die mag van Apple niet verkocht worden in de App Store. Als extraatje wou Snoecks bij de iPad app een overzicht van 50 jaar Snoecks-covers toevoegen die je kan gebruiken als achtergrond op je iPad maar ook dat mag niet van Apple.

Geert Stadeus, de hoofdredacteur van Snoecks had wel enige preutsheid verwacht van Apple maar dat ze in Cupertino covers die gemaakt zijn door absolute topfotografen afdoen als ongepast had hij niet verwacht. Stadeus probeert de beslissing van Apple te begrijpen, al valt dat niet mee:

‘Ik vind die preutsheid van Apple te verregaand, flauw zelfs. Afgaand op hun criteria was het enige bloot dat mocht te zien zijn, handen en voeten. Akkoord dat een blote tepel wat aanstootgevend wordt bevonden, maar zelfs de zijkant van een borst mocht niet. Het is ook vreemd hoe klungelig en schroomvol ze erover communiceerden. Ze vertelden ons niet welke foto’s zij aanstootgevend vonden, wij moesten een selectie indienen die zij dan stelselmatig afwezen, zonder uitleg.’

De Snoecks app heeft het dus niet gehaald in de App Store maar er is wel een gratis gekuisde teaser te downloaden in de App Store.