Apple Music maakt van Spotify klein duimpje en updates komen in de herfst

Apple heeft op de keynote aan de vooravond van de WWDC 2015 vooral software updates laten zien en presenteerde Apple Music. De Keynote waarin weinig nieuwswaardigs te zien was duurde uiteindelijk toch 2 uur en 24 minuten en is via deze link terug te kijken.

OS X El Capitan

In de herfst is OS X El Capitan (vernoemd naar een bergtop in het Yosemite-park) gratis verkrijgbaar als update. Apple heeft El Capitan stabieler gemaakt maar ook de snelheid aangepakt. Applicaties starten tot wel 40% op dan voorheen en werken apps ook aanzienlijk sneller. Dat komt omdat Apple ontwikkelplatform Metal na iOS ook voor de Mac beschikbaar stelt.
el cap

iOS 9 

iOS 9 brengt net als OS X performance updates en is deze herfst nog steeds te installeren op een iPad 2 of een iPhone 4s. Siri is nog slimmer geworden en door tweaks kan een iPhone 6 tot wel 3 uur langer meegaan op een acculading door de nieuwe low-power mode. Zonder deze optie gaat de accu één uur langer mee met de nieuwe iOs 9 software update.

Nieuw in iOS 9 is Apple News wat ons meteen aan Flipboard doet denken. Je maakt een selectie van je favoriete nieuws bronnen en Apple Nieuws bouwt daar dan een leesbaar geheel van inclusief afbeeldingen. Notes is ook slimmer en kan nu ook notities en foto’s aan notities toevoegen. Net als de kaarten van Google Maps kunnen de kaarten van Apple nu ook ov informatie tonen maar het is de vraag of dat in Nederland ook al werkt in het najaar. In de keynote ook veel aandacht voor Apple Pay maar daar heb je hier nog helemaal niets aan dus het is niet interessant om te melden.
ios9

iPad 

Gebruikers van de iPad Air 2 of nieuwer vanaf de herfst? kunnen nu ook splitscreen functies gebruiken. Zo is het mogelijk om twee applicaties naast elkaar te gebruiken op het display en kan je eenvoudig content zoals foto’s of tekst tussen de twee geopende applicaties naar elkaar toe slepen.
splitscreen

Apple Watch 

Apple kondigde de nieuwe Apple Watch software watchOS 2 aan. Leuk maar tegen de tijd dat de Apple Watch eindelijk ook in Nederland te koop is, is iedereen dat al weer vergeten. Toch kunnen software ontwikkelaars al aan de slag met WatchKit for watchOS 2 en tegen de tijd dat de Apple Watch ook in Nederland te koop is kan je meteen updaten naar watchOS 2.
watch

Apple Music

Apple toonde vandaag Apple Music en dat is vermoedelijk ook meteen het einde van Spotify. De Apple muziekstreamservice is vergelijkbaar met Spotify maar er zijn meteen honderden miljoenen gebruikers in plaats van de 20 miljoen die Spotify nu heeft. Voor zo’n €9,99 per maand kan één persoon onbeperkt muziek streamen en opslaan en een gezin tot maximaal 6 gebruikers gaat €14,99 per maand betalen. De dienst is eind deze maand beschikbaar en te gebruiken op een iOS device, Apple Watch, Mac, PC en Android ondersteuning volgt in de herfst. De eerste 3 maanden zijn gratis. 

Naast Apple Music zagen we ook de introductie van Beats One wat een 24/7 muziekkanaal is wat wereldwijd gratis te ontvangen is. Dat klinkt spectaculair maar dat is het natuurlijk niet echt. Internetradio bestaat al jaren maar Apple doet het via een eigen infrastructuur en dan ook nog eens met de beste DJ’s en artiesten vanuit de drie wereldsteden Londen, New York en Los Angeles. 

Apple Music