Apple koopt slachtoffers aluminium stofexplosie af met $800 per persoon

Dit zijn geen wintersporters die tijdens een dagje skiën vergeten zijn om zich in te smeren met zonnebrandcrème maar medewerkers van een iPad fabriek die samen met 59 collega’s vorig jaar gewond raakten tijdens een aluminium stofexplosie. Een explosie die voorkomen had kunnen worden maar de productie van iPads was belangrijker dan de veiligheid van het personeel.

Het online radiostation NPR heeft onlangs een gesprek gehad met 25 slachtoffers van de explosie. Een medewerker die werkte met een aluminium polijst machine zag een grote vuurbal op zich afkomen na de explosie. Hij raakte kort buiten bewustzijn en kwam weer bij op een werkvloer waar brand was uitgberoken met dikke rook met gillende en huilende collega’s.

De slachtoffers op de bovenstaande foto’s zijn voor altijd verminkt door brandwonden en twee maanden na de explosie zien ze er uit alsof ze een masker dragen. Getekend voor het leven. De 25 medewerkers die zwaar gewond raakten hebben nooit wat gehoord van Apple.

All 25 injured employees, who continue to receive treatment for their injuries, said no one from Apple has ever contacted them about the explosion.

Apple leverancier Pegatron is natuurlijk de eerst verantwoordelijke voor de explosie in de fabriek maar Apple gaf de slachtoffers onlangs pas $800 compensatie per persoon nadat het radio station NPR contact opnam met Apple. Een minuscuul bedrag voor een bedrijf met miljarden op de bank wat natuurlijk schandelijk is. De eerste de beste groenteboer op de hoek gaat nog beter om met zijn personeel….

Vorig jaar waren er ook al eerder stofexplosies met dodelijke slachtoffers bij Foxconn. De medewerkers van Pegatron waren daarvan niet op de hoogte.

 “When we first got here, they never told us this could explode”

Als ze de oorzaak (stof) hadden geweten dan had de explosie voorkomen kunnen worden.

Ironisch genoeg waren er vlak voor de explosie nog medewerkers van Apple voor een inspectie op de werkvloer aanwezig. De arbeiders hadden de uitdrukkelijke instructies gekregen dat ze niet met de inspecteurs van Apple mochten praten, laat staan melden dat de werk situatie niet in orde was.

They could improve the environment somewhat, because the environment is too terrible

Onlangs bleek nog dat Apple leverancier Foxconn gebruik maakt van 430,000 onderbetaalde (minderjarige) studenten. Daar lees je weinig over omdat de release van een nieuwe iPad of een opening van een Apple Store tegenwoordig belangrijker is dan de werkomstandigheden van fabrieksarbeiders.