Apple heeft met laatste iOS 9.1 update de iPad 2 nu echt onbruikbaar gemaakt

Onlangs bleek uit onderzoek dat de iPad 2 uit 2011 nog steeds het populairste model is. Dat weten ze bij Apple natuurlijk ook en daarom proberen ze met elke iOS update de iPad 2 steeds iets minder bruikbaar te maken.

Afgelopen jaren was er bij veel iPad 2 gebruikers geen noodzaak om te updaten naar een iPad 3, iPad 4, iPad Air of zelfs een iPad Air 2. Dat was merkbaar bij het marktaandeel van de iPad en natuurlijk ook bij de verkoop van iPads. Die zakte jaar na jaar steeds verder in.
ipad2white
Bij Apple hebben ze daar blijkbaar wat op bedacht want sinds de laatste iOS updates is de iPad 2 steeds minder goed gaan werken. Althans dat verneem ik steeds vaker via klachten van iPad 2 gebruikers waarvan er ook twee bij mij in huis wonen.

Sinds de laatste iOS 9.1 update werken de twee iPads 2 die inmiddels ook al bijna weer 5 jaar oud zijn voor geen meter meer. Applicaties starten langzaam op, de Safari browser heeft heel veel moeite om websites te openen en zelfs de weergave van een YouTube video blijkt inmiddels voor de iPad 2 best wel ingewikkeld te zijn.
ipad2big
De vraag naar een nieuwe, snellere iPad die wel in staat is om normaal een website te openen komt hier vrijwel dagelijks voorbij. Logisch maar toch is het jammer dat Apple perfecte hardware via software updates de nek omdraait en gebruikers geen andere mogelijkheid geeft dan een nieuwe te kopen.

Ik voorspel hierbij ook dat het iPad marktaandeel het komende jaar weer gaat stijgen en dat komt niet door de spectaculaire verkoop van de iPad Pro. Die stijging komt door iPad 2 gebruikers die noodgedwongen moeten updaten doordat Apple hun iPad via software updates onbruikbaar heeft gemaakt.
ipad2