Apple heeft iPad ontwerp gestolen van Chinese Tablet fabrikant

Shenzhen Great Loong Brother uit China sleept Apple mogelijk voor de rechter. Volgens de directeur van het bedrijf lijkt de Apple iPad te veel op de P88 windows Tablet PC van het bedrijf. De enige overeenkomst met de iPad is het touchscreen en de zwarte rand rond het 10 inch beeldscherm van de P88 die draait op Windows XP. De P88 is te koop in de Verenigde Staten en is duurder dan de Apple iPad.

De P88 is gelanceerd in oktober 2009 en inmiddels een half jaar te koop. Xiaolong Wu, de directeur van Shenzhen Great Loong Brother Industries vertelde tegen de Spaanse krant El Mundo dat ze Apple gaan aanklagen voor plagiaat als ze de iPad in China introduceren. Daarbij beschuldigd hij Apple voor het stelen van intellectueel eigendom:

“It will certainly affect our sales,” he says. The product has been on the market for six months and so, according to Mr. Wu, Apple is guilty of “stealing” his company’s intellectual property”.

De Japanse electronica gigant Fujitsu heeft ook een conflict met Apple over de merknaam iPad. Volgens Masahiro Yamane hoofd marketing van computerfabrikant Fujitsu is de merknaam iPad van Fujitsu. Fujitsu heeft een mobiel apparaat met de naam iPad wat gebruikt wordt door winkelpersoneel om prijzen te verifiëren, direct informatie over voorraden te krijgen en om af te rekenen. Al in 2003 diende Fujitsu in de Verenigde Staten een aanvraag in om de naam iPad vast te laten leggen. In 2009 is de naam iPad vrijgegeven omdat Fijutsi niet reageerde op verzoeken van het Amerikaanse patentbureau voor handelsmerken. Na het vrijgeven van de naam claimde Apple de naam en later Fujitsu ook weer.

Het verhaal in de Spaanse krant El Mundo is een goedkope manier om publiciteit te krijgen. Wie het verschil tussen een iPad en de P88 niet ziet moet zeker gaan voor de P88 die er meer uitziet als een goedkoop gekopieerde oversized iPhone kloon die ook nog eens duurder is dan de Apple iPad. De P88 kost $525 en wij zijn blij dat Apple de achterkant van de P88 niet heeft gekopieerd…

Bron: Wired