Alles wat je moet en wil weten over de iPad "Touch"

Nu de rook is opgetrokken van de lancering van de iPad is het goed om eens te kijken naar de functionaliteit van de iPad. De meningen over de iPad zijn nogal verschillend. We zien veel vergelijkingen met de iPhone maar dan begrijp je het doel van de iPad niet. Je kan het zien als de volgende stap na de netbook. Minder dan een Macbook en qua gebruiksgemak op sommige punten beter dan een iPhone. De iPad lijkt toch vooral op een vergroting van een iPod touch maar het is wat ons betreft zeker een toevoeging zelfs als je al een iPhone hebt en een Macbook (Pro, Air). Grootste probleem is dat Apple al lijkt te weten wat de consument mist alleen weet de consument dat nog niet.

De grote vraag blijft of je het nodig hebt? Je hebt nu nog steeds mensen die geen iPhone hebben en heel blij zijn met een NOKIA smartphone net zoals veel mensen blij zijn met een plastic netbook van 200 euro waar ze alles mee kunnen doen. Het grote verschil zit hem in het gebruiksgemak, de content en de beschikbare applicaties. De allereerste iPhone kreeg bij de lancering in 2007 ook veel kritiek. Nu bijna 3 jaar later zijn de grootste kinderziektes verholpen en heeft de iPhone samen met de iPod Touch een mobiel internet marktaandeel van 66%. Ter vergelijking Nokia haalt zo’n 6% en Windows Mobile 7%.

Micro simkaart?

Dat er geen simlock op de iPad zit lijkt goed nieuws maar er is geen een Nederlandse telecomprovider die op dit moment de nieuwe simkaart kan leveren. T-Mobile zal waarschijnlijk de eerste Nederlandse provider zijn die de Micro SIM gaat aanbieden samen met een iPad deal. Toch is de keuze van Apple voor een Micro simkaart bizar. Als je de iPad bijvoorbeeld in het buitenland wil gebruiken dat moet je op zoek naar een telecomprovider die (prepaid) Micro SIM kan leveren, en dat zal voorlopig lastig zijn.

Bellen

Dat je niet met de iPad kan bellen is een teleurstelling voor veel mensen. De vraag is of je er wel mee wil bellen. Bij de introductie van de iPhone klaagden veel mensen dat hij wel erg groot was om mee te bellen. Enig idee hoe het eruit ziet als je belt met een iPad aan je oor? In reacties zagen we dat er mensen beweren dat je wel met de iPad kan bellen via een blueutooth oortje. Ze vergeten dat je daarbij ook software nodig hebt om te kunnen bellen. Dat zit niet in de iPad.

Als je wil bellen dan kan dat via VoIP en niet alleen via WiFi maar sinds vandaag ook via een 3G verbinding via de gratis applicatie iCall Free VoIP. Apple heeft sinds gisteren de restricties opgeheven om te bellen met een VoIP applicatie via een 3G verbinding. Dat was niet mogelijk omdat de Amerikaanse telecom provider AT&T dat tegen heeft gehouden. Binnenkort kan je ook bellen via een 3G verbinding met het populaire programma Skype.

Heb ik wel 3G nodig?

Nee je kan $ 130 besparen en beter een MiFi mobile WiFi hotspot kopen. In Engeland al te koop voor zo’n 50 euro een prepaid simkaartje. Mi wie?  De MiFi Wi-Fi mobile hotspot werkt op een 1530 mAh accu en een simkaart. In het kastje zit een webserver voor datacommunicatie en is eigenlijk een portable WiFi-netwerk wat werkt met een 3G simkaart. Meer over de mobiele MiFi hotspot kan je hier lezen. 

Vervanging iPhone?

Nee de iPhone is en blijft handig als mobiele telefoon en je kan er normaal mee bellen en foto’s maken… De iPad is bedoeld als vervanging van een netbook. Je zit er mee op de bank thuis en eventueel onderweg en kan er mee op het net browsen, een boek lezen, interactief het nieuws volgen, video kijken, muziek luisteren, mail versturen etc, etc. De iPad is wel een goede vervanging voor de iPod Touch die gisteren in een keer een nano versie van de iPad is geworden.

Multitasken

De iPad kan niet multitasken. Alleen vrouwen kunnen dat. Wij denken dat dat bewust is gedaan om overbelasting van de iPad te voorkomen. Als je veel Apps tegelijkertijd gebruikt maken die te veel gebruik van het interne geheugen. Dat gaat ten koste van het gebruiksgemak.

Geen Flash?

Flash maakt ook te veel gebruik van het interne geheugen. Als je Flash draait met een Macbook Air op schoot in de zomer verbranden je testikels. Dat zal op een iPad ook het geval zijn. Flash maakt te veel gebruik van de systeembronnen. Dat het op een netbook van 200 euro wel kan zonder dat hij smelt begrijpen wij ook niet.

Kan ik mijn Kindle op marktplaats zetten?

Dat had je al eerder moeten doen. De iPad stuurt de Kindle terug naar het stenen tijdperk. Apple introduceerde gisteren de volgende stap van het lezen van eBooks. Niet alleen een boek (in kleur) met interactieve elementen maar ook tijdschriften met multimedia mogelijkheden en kranten met een geheel nieuwe mogelijkheid. Het interactief consumeren van nieuws. Je leest een bericht en klikt op de bijbehorende foto, video of URL die opent in een nieuw venster. De kunst voor de uitgevers is om geen video bij een bericht te zetten omdat het kan maar alleen als het een toevoeging is op de inhoud. Die inhoud gaan uitgevers massaal aanbieden voor de iPad. In eerste instantie vooral de groten der aarde maar later dit jaar zal je ook iPad apps zien van Nederlandse nieuwsbronnen. We hebben al veel negatieve meningen gezien hoe het is om te lezen op een iPad en dat is knap als je nog nooit een iPad in je handen hebt gehad. Wij wachten de komst van de iPad in Nederland even af en zullen dan kijken of het echt zo slecht is.

De keynote van Steve Jobs gemist?

De keynote van Steve Jobs is online terug te kijken en duurt zo’n 1,5 uur. Omdat het Quicktime formaat is en geen flash ;) kan je er gewoon in spoelen mocht het te lang duren. De keynote is ook te downloaden zijn via het Apple Keynote podcast kanaal dan kan je hem onderweg bekijken op je iPhone of iPod “Nano”.

Kopen?

De iPad lijkt ons ideaal om thuis op de bank even het laatste Journaal terug te kijken, op de WC de krant te lezen en vanuit de tuin een mailtje te versturen of een document bewerken met Pages. De functionaliteit van 3G zien wij niet en had Apple wat ons betreft net zo goed weg kunnen laten. Dat zit hem voornamelijk in het afwijkende formaat van de sim kaart en dat het toevoegen van een 3G verbinding aan de iPad ook op een goedkopere manier kan.