A8X processor in iPad Pro is op het laatste moment vervangen door A9X CPU omdat de iPhone 6s CPU sneller was

Bloomberg heeft vandaag een profiel van Johny Srouji die sinds 2008 bij Apple werkt als senior vice president voor hardware technologie. Hij is het opperhoofd van de divisie die processors maakt voor de iPhone, iPad, Apple TV en de Apple Watch. In het bericht staat een interessante anekdote over de iPad Pro die begin 2015 qua ontwikkeling nog wat achterbleef met technologie die Apple later dat jaar zou gaan lanceren.

Het was de bedoeling om de iPad Pro begin 2015 te voorzien van Apple’s A8X processor, dezelfde CPU die je ook aantreft in de iPad Air 2 uit 2014. Probleem was alleen dat de iPad Pro vertraging opliep waardoor hij in vrijwel dezelfde periode als de iPhone 6s op de markt zou komen. De iPhone 6s en de iPhone 6s Plus zijn voorzien van een A9 processor waardoor ze qua technologie en snelheid sneller zouden zijn dan de iPad Pro. Ondenkbaar en daar moest iets op bedacht worden.

De lancering van de iPad Pro was belangrijk voor Apple omdat het een hernieuwde poging was om de zakelijke markt te veroveren. Als een iPhone dan sneller zou zijn als de “Pro” iPad zou dat geen reclame zijn. Het team van Srouji moest binnen een half jaar een oplossing bedenken en dat is de A9X processor geworden die je nu in de iPad Pro aantreft. Bijzonder is ook dat de A9X chip alle lof heeft ontvangen in benchmarks en vergelijkingen met andere devices. De chip in de iPad Pro is qua snelheid bijna vergelijkbaar met de Intel chips die je in MacBooks aantreft.
iPad-Pro