27 januari introductie van iPod’s met leuke kleurtjes of Tablet….

Een uitnodiging voor een Special Media Event op 27 januari voorzien van een afbeelding met waterverfspetters en de tekst: “Come see our latest creation.” is alles wat Apple tot nu toe vanuit Cupertino heeft laten weten. Over 8 dagen weten we of er echt een Tablet komt of gewoon een nieuwe iPod lijn met leuke kleurtjes…

Als dat het geval is zal na het Special Event het aandeel Apple in elkaar storten als gevolg van de jarenlange geruchten. Een product wat al ruim 8 jaar leeft in de media maar waar Apple tot op de dag van vandaag zelf nooit over heeft gesproken. Tijd voor een overzicht vanaf het allereerste betrouwbare Tablet gerucht wat afkomstig was van een reporter van de International Herald Tribune:

September 2002: Een verslaggever van de International Herald Tribune vraagt aan Steve Jobs of Apple een Tablet computer gaat produceren. Jobs stelt alleen een wedervraag: wil je met de hand je e-mail gaan schrijven? We hebben de technologie maar we vragen ons af of het wel een succes zal zijn.

Januari  2003: eWeek heeft een bericht dat Apple plannen heeft om eind 2003 een product te lanceren dat groter is dan een iPod met een 8 inch beeldscherm.

Januari 2003: Volgens Cnet gaat Apple op MacWorld een Tablet introduceren. Ze hebben alle ingrediënten in huis en gaan ook de Apple Inkwell handschrift herkening die gebruikt is in de Newton weer opnieuw introduceren.

April 2003: Volgens een bericht in DigiTimes gaat Apple een 15 inch Tablet lanceren “tablet PC-like device” met een afneembaar toetsenbord. Lancering in het eerste kwartaal van 2004.

November 2003: Tech goeroe Robert Cringley zegt dat je met een Tablet TV kan kijken in de badkamer.

Augustus 2004: Een Engels blog ontdekt dat Apple een Europess handelsmerk heeft aangevraagd voor een iBook scherm zonder de body van de computer. Conclusie: de Tablet zal nu echt snel verschijnen.

Mei 2005: Geruchten op veel blogs dat de Tablet een Intel processor krijgt.

Januari 2006: Een patent voor een variant op de accelerometer veroorzaakt nieuwe Tablet geruchten. De technologie was voor de toen nog onbekende iPhone.

November 2006: Tech blogs verspreiden geruchten dat Apple een werkend prototype van de Tablet heeft en deze in 2007 gaat lanceren.

September 2007: Apple Insider noemt de Apple Tablet de terugkeer van de Newton. Gemoderniseerd en 1,5 keer groter dan de iPhone.

November 2007: Volgens CNET UK is computer fabrikant Asus Apple aan het helpen met het bouwen van een Tablet.

December 2007:  De financiële website Seeking Alpha heeft van verschillende bronnen vernomen dat het scherm van de Tablet 5.2 inch zal zijn en dat iedereen het “touch screen” over 6-8 maanden zelf kan aanraken omdat het dan te koop is.

Juli 2008: Tijdens een gesprek met aandeelhouders spreekt Apple over een nieuwe procuct lijn waar ze zelf erg blij mee zijn. Er volgen meteen speculaties over een “MacBook Touch” die dezelfde herfst nog in de winkel zal liggen.

December 2008: TechCrunch heeft van onafhankelijke bronnen vernomen dat er een grotere variant van de iPod Touch op de markt komt in 2009.

April 2009: The Wall Street Journal weet te melden dat Steve Jobs die op dat moment op ziekteverlof is vanuit zijn huis werkt aan het ontwerp van de Tablet.

Mei 2009: Silicon Alley Insider zegt dat er in 2010 een Apple mediapad op de markt komt. Robuuster dan de iPhone.

Juli 2009: TheStreet.com heeft een bericht dat er een Apple Tablet met een 9-inch of 10-inch scherm op de markt komt en dat de Amerikaanse telecom provider Verizon Wireless de Tablet exclusief in Amerika gaat verkopen.

Augustus 2009: Gizmodo denkt dat Apple ook een 13 en een 15 inch Tablet gaat lanceren naast het 10 inch model.

September 2009: Een Taiwanese website weet de verkoopprijs van de Tablet te melden. Deze ligt tussen de $799 en $999 dollar. February 2010 zou ongeveer de datum zijn wanneer de Tablet in de winkel zou liggen.

Oktober 2009: In een interview in de New York Times bevestigd Joshua A. Strickland, voormalig Apple ontwikkelaar en technicus dat Apple sinds 2003 al aan een Tablet werkt.

Oktober 2009: Hoofdredacteur Bill Keller verspreekt zich als hij het heeft over nieuwe technologien die de New York Times in de toekomst gaat gebruiken. Hij heeft het over de Apple Slate: “the impending Apple slate” in ieder geval wederom een bevestiging van de goede relatie tussen Apple en de New York Times.

4 Januari 2010: The Wall Street Journal heeft een bericht dat de Apple Tablet vanaf maart te koop is en rond de $1000 gaat kosten.

11 Januari 2010: Een directeur van France Télécom en Orange bevestigd in een radio interview dat Apple eind deze maand een Tablet gaat lanceren. Later trekt France Télécom het bericht weer in en zou het om een bevestiging van de geruchten gaan. In Nederland noem je zoiets met de kennis van nu…. etc, etc.

13 januari 2010 Gawker uitgever van onder meer technologieblog Valleywag looft $20,000 uit aan iedereen die als eerste een bewiis kan tonen dat de Tablet bestaat. en $100,000 aan iemand die de redacteuren van Gawker even een uurtje kan laten spelen met de Apple Tablet.

14 januari 2010: Apple bevestigd indirect het bestaan van een Apple Tablet omdat ze van Gawker eisen dat ze stoppen met de zoektocht naar de Tablet. De zogenaamde “scavenger hunt” zou diefstal zijn van Apple’s geheime handelsmerken en mensen oproepen tot diefstal van bedrijfsgeheimen.

18 januari 2010: Fox News heeft uit betrouwbare bron vernomen dat Apple een Tablet gaat lanceren, iPhone OS 4.0 en iLife 2010 al dan niet voor de Tablet.

Nog maar 8 dagen….

Timeline via The Week