2013 is het jaar van de tablet en in 2017 worden er 2x zoveel tablets verkocht als notebooks

Uit nieuw onderzoek van IDC blijkt dat het aantal verscheepte tablets dit jaar het aantal notebook computers ruim zal overstijgen. Binnen 3 jaar na de lancering van de iPad in 2010 blijkt dat consumenten tablets omarmen boven computers en in 2015 nemen de tablets de PC markt volledig over volgens IDC. Ook de zwakke economie werkt hier natuurlijk aan mee. Waarom zou je een computer kopen als je bijna alles ook met een tablet kan die vaak stukken goedkoper is. Op dit moment koop je al een 7 inch Android tablet na €50 cashback van Samsung voor € 125 daar kan geen notebook tegenop als je alleen wat mail wil lezen en wat wil surfen op het internet. Daar zit vooral ook de groei van het aantal verkochte tablets.

MobileMac schreef vorig jaar al na de lancering van de iPad mini dat de kleine iPad van Apple een absoluut succes is dat blijkt ook regelmatig. Dit jaar worden er meer 8″ tablets verkocht (55% marktaandeel) dan grotere tablets met een marktaandeel van 43%. De groei van het marktaandeel van het aantal kleine tablets groeit tot 2017 door tot zo’n 57%. Het aandeel voor tablets die groter zijn dan 8″ tot 11″ daalt in 2017 naar 37%.

marktaandeel

Het succes van Apple’s iPad op de educatie markt toont ook aan dat het niet alleen een device is om content te “lurken” en spelletjes te spelen maar ook om content te creëren. Het zijn maatjes om het leren te vereenvoudigen en de droom van elk kind om een computer te hebben is nu dankzij tablets voor iedereen mogelijk.

idc

Apple noemt de iPad graag een PC als het gaat om het marktaandeel. Dat de iPad vooral een device is voor het post-pc tijdperk is soms blijkbaar even niet belangrijk want de cijfers van het aantal verkochte iPads optellen bij het PC marktaandeel geeft ineens een beeld waaruit blijkt dat Apple ineens 1/5 van de wereldwijde PC markt in handen heeft. Als we alleen het Mac marktaandeel wereldwijd nemen, dus zonder iPads dan was dat in januari 2013 slechts 7.08%.