MobileMac review: de iPad mini een gekrompen iPad 2 met verbeterde camera’s

MobileMac heeft de iPad mini getest en we beantwoorden niet alleen de vraag of het wat is zo’n gekrompen iPad 2 maar ook of een iPad zonder Retina display wel te gebruiken is. Wat ons vooral stoort is dat Apple niet meteen een perfecte kleine iPad heeft gemaakt. De mini heeft geen Retina display en dat is wel een minpunt en daarmee is de iPad mini ook niet echt revolutionair te noemen. Samsung introduceerde twee jaar geleden al een 7 inch tablet met een (iets) beter display dan de iPad mini. In die twee jaar hadden we op zijn minst verwacht dat Apple dat qua hardware zou overtreffen maar dat is helaas niet het geval. Dat is niet goed te praten want de concurrentie kan het wel en voor minder geld.

De iPad mini is te koop in zes varianten. De eerste 3 modellen hebben alleen Wi-Fi aan boord en van de mini’s met Wi-Fi en 3G zijn ook 3 modellen verkrijgbaar. Alle modellen van de iPad mini zijn verkrijgbaar met respectievelijk 16, 32 of 64GB opslagcapaciteit. De goedkoopste iPad mini is te koop vanaf € 329. Die hebben wij ook gekocht omdat we vermoeden dat Apple snel op de markt zal komen met een iPad mini die voorzien is van een iets beter display.

Op het moment dat wij de mini kochten was er overigens qua kleur niet veel te kiezen omdat alleen de zwarte (geanodiseerd aluminium) variant te koop was. Inmiddels is de witte (aluminium) versie ook normaal verkrijgbaar.

In de verpakking tref je naast de iPad mini ook een Lightning naar USB kabel aan plus een USB lichtnetadapter. Deze zijn identiek aan de lader en USB kabel die je bij aankoop van de iPhone 5 krijgt. met de  5W USB oplader kan je de iPad mini binnen 5 uur opladen, om precies te zijn in 4 uur en 40 minuten. De 4440mAh accu in de mini kan ook sneller worden opgeladen met een oudere 10 watt iPad oplader die o.a. standaard bij de iPad 2 zat. Als je al een iPad 3 of 4 oplader in huis hebt kan het zelfs binnen 3 uur.

De zwarte geanodiseerde aluminium achterkant van de mini is identiek aan de achterkant van de iPhone 5. Uit ervaring weten we inmiddels dat die zeer krasgevoelig is en zo ook de achterkant van de iPad mini. Als je de iPad mini krasvrij wil houden is een hoesje, sleeve of een Smart Cover plus sleeve echt nodig.

Na een minuut gebruik ziet de achterkant van de iPad mini er zo uit. De geanodiseerde aluminium achterkant van de iPad mini is een echte vingerafdrukken magneet.

De lightning-connector op de iPad iPad mini werkt handiger dan de klassieke dock connector die je op de iPad 1, 2 en 3 aantreft. Daarbij is de iPad mini de eerste iPad die stereo luidsprekers aan boord heeft.

Een iPad is niet echt handzaam en gebruik je vooral in huis op tafel, op schoot of op kantoor op een bureau. De iPad mini weegt slechts 310 gram. Ter vergelijking de iPad 4 weegt met zijn 650 gram meer dan 2 iPad mini’s.

Qua afmetingen is de iPad mini ideaal voor onderweg. Als forens is de mini erg handig voor in de trein. Zelf vinden we de iPad sinds de introductie al te groot en te zwaar. Als we thuis zijn gebruiken we toch vaker een iMac of MacBook Air omdat dat handiger werkt dan een iPad. De iPhone 5 was handiger als tweede scherm of als digitale krant (op het toilet) maar is nu vervangen door de iPad mini. 

De iPad mini is voorzien van een 5 megapixelcamera die Apple iSight-camera noemt. Met de camera kan je prima foto’s maken en 1080p video registreren. Leuk dat het er op zit maar voor foto’s gebruiken we toch liever de camera van een iPhone 5 die niet alleen meer mogelijkheden heeft maar ook beter is. Op de voorzijde van de mini zit een FaceTime HD-camera met een resolutie van 1,2-megapixels waarmee je prima FaceTime gesprekken via Wi-Fi of een of een mobiel netwerk kan voeren als je de Wi-Fi + Cellular versie hebt.

Het 7.9 inch IPS display met een resolutie van 1024 x 768 pixels bij 163 ppi (pixels per inch) van de iPad mini heeft veel kritiek gekregen. De resolutie is vergelijkbaar met de eerste generatie iPad met 163 pixels per inch. Ter indicatie een overzicht. Meer pixels per inch is beter.

  • iPad 2 – 132 pixels per inch
  • iPad 1 – 163 pixels per inch
  • iPad mini – 163 pixels per inch
  • Nexus 7 – 216 pixels per inch
  • iPad 3 – 264 pixels per inch
  • iPad 4 – 264 pixels per inch
  • iPhone 5 – 326 pixels per inch
Het 326 ppi Retina Display van de iPhone 5 heeft een pixeldichtheid die zo dicht op elkaar zit dat het menselijk oog geen individuele pixels meer kan waarnemen. Een Retina-resolutie van bijvoorbeeld de iPhone 5 met 2048 x 1536 pixels is op dit moment niet te produceren als iPad mini voor een bedrag van € 329. Als je de resolutie van de mini vergelijkt met de populaire Nexus 7 (216 ppi) dan is de pixel dichtheid van de mini een stuk minder. Veel reviewers concluderen daarop dat de Nexus 7 veel beter is dan de iPad mini maar vergeten dat je op de Nexus 7 veel applicaties zal moeten draaien die geschreven zijn voor een smartphone en niet voor een tablet. De resolutie zal bij sommige Android applicaties dus ook zwaar tegenvallen. Dat lees je nergens en zal je uiteindelijk in de praktijk ervaren als je kiest voor de Nexus 7.

We geven toe dat we even hebben moeten wennen aan het display van de iPad mini. Games, foto’s en video ziet er goed uit maar op het moment dat er text in beeld komt is het soms iets minder dan je gewend bent. Met de nadruk op als want dat is alleen waarneembaar als je ook een iPhone 4, 4S, 5, iPad 3 of iPad 4 gebruikt.

De pixeldichtheid is met text (webpagina’s, boeken, email) goed zichtbaar en er zijn producten op de markt die dat beter kunnen weergeven. Tijdens het gebruik van bijvoorbeeld Tweetbot voor Twitter en tijdens het browsen op het web is het niet echt hinderlijk maar wel merkbaar als je beter gewend bent.

Prijs:

De goedkoopste iPad mini kost in de Verenigde Staten $ 329 en dat is omgerekend naar euro’s zo’n € 260. Toch kost de iPad mini hier € 329 en dat is € 129 duurder dan de Google Nexus 7 en € 70 meer dan je in de Verenigde Staten voor een iPad mini betaald.

Accu:

uit gegevens van iFixit blijkt dat de iPad mini voorzien is van een ingebouwde, oplaadbare lithium-polymeerbatterij van 16,3 wattuur (4440mAh) waarmee je volgens de specificaties van Apple tot 10 uur kan internetten via Wi-Fi (9 uur via mobiel netwerk), video’s bekijken of muziek kan beluisteren. In de praktijk wisten we zelfs bijna 12 uur te halen met de helderheid van het display op 50%. Tijdens de batterij test surfen we op het net via WiFi en een MiFi, lazen we tweets en werkten we onze email weg. Een geconverteerde videoclip die we herhaalden speelde maar liefst 13 uur lang.

Display:

zelf hebben we het display van de iPad mini absoluut niet als slecht ervaren. Toch had de iPad mini wat ons betreft een Retina display moeten hebben. Qua hardware is de iPad mini nu meer de Retro mini. De iPad mini is meer een gekrompen iPad 2 met verbeterde camera’s.

meerwaarde: 

de meerwaarde van de iPad mini zit hem vooral in de kwaliteit van de hardware. In de mini zit dezelfde hardware van de (tot nu toe) best verkocht iPad, de iPad 2. De iPad mini is gemaakt van degelijk materiaal en heeft een “schattige” uitstraling met een hoge heb factor. Daarbij zijn er 250.000 apps beschikbaar in de App Store die prima op de iPad mini werken. De 5 megapixelcamera van de mini is goed maar niet zo goed als de camera van de iPhone 4S of de iPhone 5.

Wat moet ik nu kopen?

De iPad 2 is op dit moment al te koop voor hetzelfde bedrag als de iPad mini. Als je veel onderweg bent is de mini erg handig maar de iPad 2 niet. De mini is ook zeer handzaam maar niet handig met één hand te bedienen. Als je nu al weet dat je de iPad mini nooit gaat meenemen dan is een grotere iPad handiger. Kinderen hebben meer aan een grotere iPad. We vroegen een aantal kinderen in de leeftijd tot 12 jaar of ze hun iPad (of die van hun ouders) wilden ruilen tegen een iPad mini. We kregen allemaal nee te horen. Kinderen die nog geen iPad thuis hebben willen overigens allemaal wel een iPad mini maar ouders kunnen dus beter een grotere iPad voor de kids kopen.

Snel, sneller, snelst

de iPad mini heeft een 1 GHz dual-core ARM Cortex-A9 processor met een PowerVR SGX543MP2 grafische processor plus 512 MB DDR2 intern geheugen aan boord. Die snelheid is vergelijkbaar met de iPad 2 maar ook met de GSM versie van de iPad 3. Snap je ook meteen waarom Apple vlak na de release van de iPad 3 de iPad 4 introduceerde. De iPad 3 was gewoon nog niet goed genoeg.

Content creëren op een iPad mini? 

De iPad mini is zeer geschikt om snel even iets op te zoeken, een Journaal terug kijken via uitzending gemist, het nieuws te volgen, Twitter, email lezen en beantwoorden en een spelletje werkt ook goed. Deze review is deels geschreven op een iPad mini en later voorzien van foto’s via een MacBook Air. Dat kan ook met een mini maar op een Air is dat handiger. De iPad mini is ook zeer geschikt als mobiel kantoor. Email wegwerken werkt snel en eenvoudig en beantwoorden ook. iMovie (video bewerken) en Garageband (muziek maken) werken vast wel op een mini maar dan ga je al snel verlangen naar een groter display.

iPod touch of iPad mini?

MobileMac schrijft nooit over de iPod touch omdat je beter kan doorsparen voor een iPhone wat ons betreft. Toch zullen veel potentiële iPod touch kopers twijfelen tussen een touch en een mini. De goedkoopste touch heeft 32GB opslagcapaciteit en het instapmodel van de mini maar 16GB. De mini heeft daarnaast niet alleen een groter display maar heeft ook een betere performance dan de touch. Op de website van Apple is niet terug te vinden dat de touch een dual-core A5 processor aan boord heeft met een kloksnelheid van 800MHz. Vergelijkbaar met de iPhone 4S, niet slecht maar wel een stuk trager dan de iPad mini.

Garantie

Apple geeft standaard een eenjarige beperkte garantie en erkent daarmee het Nederlands consumentenrecht niet echt. Wij kopen al onze Apple hardware bij Dixons omdat je daar standaard 3 jaar garantie krijgt.

Minpunten:

1. De Wi-Fi versie heeft geen GPS aan boord. Met de Wi-Fi + cellular versie kan je wel navigeren. De standaard Maps applicatie van Apple is overigens de komende jaren nog onbruikbaar en moet je meer zien als speelgoed.

2. Geen Retina display

3. De iPad mini is niet revolutionair. Samsung introduceerde twee jaar geleden al een 7 inch tablet met een beter display dan de iPad mini.

4. net iets te duur dan de concurrentie maar geld meer dan waard

5. alles wat je doet op de iPad mini kan beter op een grote iPad

Pluspunten: 

1. een handige compacte portable toevoeging voor gebruik onderweg

2. bouwkwaliteit

3. veel apps beschikbaar 

4. past in elke tas en binnenzak (niet bij Armani) 

5. gewicht

Conclusie: 

De iPad mini zal de komende feestdagen een absolute hit zijn onder de kerstboom. Wij zijn er zeer tevreden mee maar de prijs vanaf € 329 is echt te veel. Een vanaf prijs van € 275 zou wat ons betreft beter zijn. De Google Nexus 7 is inmiddels € 129 goedkoper dan de mini. Dat prijsverschil zal voor veel mensen in de komende crisisjaren uiteindelijk toch de doorslag geven vrezen we voor Apple. Als je alleen (onderweg) mail, internet, Twitter, Facebook en af en toe een video kijkt is dat overigens niet eens zo’n slechte keus. Daarbij kost een Nexus 7 met Wi-Fi en 3G-functionaliteit en 32GB opslagcapaciteit € 299 en dat is  € 30 minder dan een iPad mini met alleen Wi-Fi. Ter vergelijking, een iPad mini met 32GB en 3G kost € 559 en dat is € 260 duurder dan een Nexus 7.

De uitgebreide ontstaansgeschiedenis van de iPad mini kan je overigens hier lezen.