Hoe de iPad mini door 0,9 inch verschil uiteindelijk toch op de markt verscheen

MobileMac krijgt vaak het verwijt dat we veel aandacht besteden aan geruchten van Apple hardware. Toch bleken de geruchten over de iPad mini die we afgelopen twee jaar hebben gepubliceerd een redelijk goede weergave te zijn van wat er uiteindelijk nu in de winkel ligt. Een terugblik:

Op 8 april 2010 verschenen al de eerste geruchten via Digitimes dat Apple zou werken aan een kleinere iPad met een 7 inch display. In juli en augustus van datzelfde jaar doken er regelmatig berichten op dat leveranciers van componenten zouden werken aan een kleinere iPad met een 5.6 inch of 7 inch OLED display. Inclusief het gerucht dat de iPad mini een Retina display zou krijgen en het topmodel zou 128GB  Flash opslaggeheugen aan boord hebben. Dat is in 2012 ruim twee jaar later helaas nog steeds science fiction maar als je verder leest lekt er toch wel erg veel informatie uit over nieuwe Apple hardware.

In het najaar van 2010 verscheen er geen kleinere iPad op de markt en fabrikanten als RIM en Samsung doken meteen op het ontbrekende 7 inch marktaandeel. RIM introduceerde de BlackBerry PlayBook die al snel niet meer aan de straatstenen te slijten was en Samsung introduceerde de 7 inch Galaxy Tab. De TAB met een 7 inch multitouch scherm moest de strijd aangaan met een toekomstige Apple iPad met een 7 inch beeldscherm. Dat Apple daar aan werkte was voor Samsung geen verassing omdat het bedrijf veel componenten voor de iPad en de iPad mini van Apple maakt.

 Jobs boos

Tijdens een gesprek (wat je hier kan terugluisteren) met investeerders in het najaar van 2010 veegde Jobs de vloer aan met het Android platform en RIM en verklaarde de tablets van de concurrentie bij voorbaat al dood:

” 7-inch tablets are going to be dead on arrival.”

Volgens Jobs is het 7 inch formaat te klein voor een tablet en heeft een goede tablet minimaal een formaat van 10 inch. Het formaat van een 7 inch iPad is zo’n 45% kleiner dan de 10 inch iPad en ongeschikt voor een goede game, multimedia en werk beleving. Een 7 inch tablet was volgens Jobs alleen bruikbaar als er ook schuurpapier bij wordt geleverd om je vingers bij te vijlen tot een kwart van hun omvang. Ook hekelde hij de aanschafprijs van de tablets van de concurrentie, die was volgens Jobs veel te hoog. We hoeven dus niet meer uit te leggen waarom de iPad mini uiteindelijk een display heeft gekregen van 7,9-inch.

Na de uitspraken van Jobs doken er toch nog steeds berichten op over de mini iPad van Apple. Volgens persbureau Reuters zou die kleinere iPad met ingebouwde camera’s al begin 2011 te koop zijn. Deze informatie was afkomstig van leveranciers van onderdelen in Asië. Ondanks de geruchten verscheen er in 2011 alleen een iPad 2. Vlak na de lancering van de succesvolle iPad 2 ging ook de 7 inch Samsung Galaxy Tab al snel in de uitverkoop. Over de Tab hebben we destijds een review geschreven en we waren zeer tevreden over het formaat van de Samsung tablet.

Tot september 2011 bleef het rustig met de iPad mini geruchten maar volgens analisten heeft Jobs de uitspraken over een onbruikbare 7 inch tablet destijds gedaan om de concurrentie op het verkeerde been te zetten. Net zoals Jobs ooit verklaarde dat het onzinnig zou zijn om video te kijken op een iPod. Vlak na die uitspraak introduceerde Apple de iPod video.

2012 het jaar van de iPad mini

Het gerucht van 2012 was net als de voorgaande jaren dat Apple dit jaar een 7 inch iPad zou gaan introduceren. The Wall Street Journal schreef in februari over een 8 inch iPad maar de krant voegde daar aan toe dat Apple wel meer producten test die nooit het levenslicht zien.

In maart 2012 wist DigiTimes als eerst te melden dat Apple een 7,85 inch iPad met een dunnere rand om het display liet ontwerpen waardoor het display optimaal gebruik zou maken van de grootte van het scherm. Een tweede bron wist in maart 2012 te melden dat Apple bij Samsung een order had geplaatst voor 11 miljard dollar aan onderdelen. Die onderdelen waren voor verschillende Apple hardware maar ook voor een kleinere iPad. De bron beschrijft ook een kleinere iPad met een 7.85 inch display met een resolutie van 1,024 bij 768 pixels.

Apple-insider John Gruber van Daring Fireball kon dit gerucht een maand later bevestigen. Hij wist in april te melden dat de kleinere iPad mini al in het test lab op de Apple Campus in Cupertino lag. De kleinere iPad zou de concurrentie moeten aangaan met de succesvolle Kindle Fire van Amazon. Daarbij waren er toen ook al geruchten dat Google dit jaar met een kleinere tablet (Nexus 7) op de markt zou komen.

Mockups

De Italiaanse designer Ciccarese maakte naar aanleiding van de geruchten een van de eerste mockups van de  7.85-inch iPad mini. Daarna kwam ook het Chinese net portal NetEase met het bericht dat Apple in het derde kwartaal van 2012 een kleinere iPad zou gaan lanceren. Doel van de kleinere iPad zou vooral zijn om alvast de tegenaanval in te zetten tegen toekomstige tablets die op Windows 8 draaien. Een kleinere iPad is daarbij ook een serieuze concurrent voor de populaire Kindle Fire van Amazon die al voor $199 over de toonbank gaat. Een maand later neemt Apple blog iMore het bericht van NetEase zonder bronvermelding over en is de iPad mini geruchten gekte een feit.

Het Chinese net portal NetEase wist als eerste te melden dat Apple dit jaar een 7 inch iPad gaat lanceren voor een bedrag tussen $199 en $249 en niet het Apple blog iMore zoals veel blogs nog steeds onterecht denken.

iPad mini ontwerp tekening uit juli blijk in augustus echt

Op 12 juli verscheen er een ontwerp tekening van de iPad mini op de website ThinkiOS. Destijds afgedaan als fake maar in augustus bleek dat de tekeningen toch echt afkomstig zijn van Apple.

Voor MobileMac herkenbaar want eerder dit jaar ontvingen wij ook exclusief de schematische ontwerptekening van de iPhone 5 in onze inbox. Die afbeelding zagen we vervolgens terug op veel websites zonder bronvermelding en soms zelfs voorzien van een logo alsof de desbetreffende website de afbeelding zelf exclusief had ontvangen. Triest maar waar.

Op 24 augustus gaat de kogel door de kerk omdat de gerespecteerde Apple bloggers Dalrymple en Gruber speculeren over een extra iPad mini Media Event na de lancering van de iPhone 5. Een dag later komt de bevestiging via de Wall Street Journal.

iPad mini design-prototype

Op de IFA 2012 consumenten elektronica beurs in Berlijn die in september is gehouden dook een design prototype van de iPad mini op. Inclusief een display met een scherm oppervlakte van 7,85 inch en de iPad mini is dunner dan een iPhone 4S. Fabrikanten van sleeves maken voor toekomstige iPhone en iPad modellen mallen om goed passende hoesjes te maken. De formaten van de iPad mini zijn in China geen geheim meer omdat sommige fabrikanten van sleeves en hoesjes de maten onder embargo van Apple krijgen. Tot nu toe is bij alle iPads dat embargo geschonden.

Na de IFA beurs doken er foto’s op van de aluminium back case van de 7.85-inch iPad mini. De afbeeldingen zijn afkomstig van de Chinese website digi.163 en de afbeelding komt overeen met het bovenstaande design prototype.

In september duikt ook constant de onderstaande dummy van de iPad mini op die te koop is voor $15 via Chinese websites.

iPad mini onderdelen

Onze vrienden van Ukrainian iPhone wisten in oktober foto’s te bemachtigen van onderdelen van de iPad mini. Op één van de foto’s is ook een uitsparing zichtbaar voor een nano simkaartje plus de houder voor een simkaart. De bevestiging dat de iPad mini niet alleen als Wi-Fi versie te koop zal zijn maar ook als Wi-Fi + 3G variant.

Martin Hajek

Martin Hajek uit Utrecht maakte dit jaar al prachtige 3D mockups van de iPhone 5. Ze waren zelfs zo goed dat Chinezen dachten dat zijn mockup echt een iPhone 5 was. Hajek heeft ditmaal zeer veel 3D afbeeldingen gemaakt van de iPad mini en ze zijn, we vallen in herhaling: prachtig.

Martin Hajek maakte voor MobileMac de bovenstaande iPad mini visual. Meer van zijn werk kan je hier vinden.

Dummy of echt?

In oktober doken er constant spyfoto’s op van de iPad mini. Vreemd was wel dat we op die foto’s nooit de voorkant van de iPad mini hebben gezien. Nodig om de echtheid van de foto’s wat beter te kunnen beoordelen. Die bleef wat ons betreft te vaag en wij hebben de foto’s destijds afgedaan als fake en dat blijkt ook te kloppen nu er een iPad mini op ons bureau ligt.

Op 9 oktober bleek al dat de iPad mini vanaf 2 november in Nederland te koop zou zijn en Apple bevestigde dat gerucht op 23 oktober tijdens de lancering van de iPad mini. De video registratie van het event kan je via deze link terug kijken.

 MobileMac – Nederlands eerste website ov…

Geruchten zijn maar geruchten maar ruim twee jaar later dan verwacht is de iPad mini dan ook echt op de markt verschenen. Mocht je het gemist hebben, hier kan je het betoog van Steve Jobs over 7 inch tablets nog eens terugluisteren. En dat uiteindelijk ook Steve Jobs zijn goedkeuring heeft gegeven voor de productie van een kleinere iPad bleek eerder dit jaar tijdens de rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Apple executive Eddy Cue stuurde in januari 2011 de onderstaande email aan CEO Tim Cook waarin hij Cook en andere medewerkers van Apple (lees Steve Jobs) en Scott Forstall het advies gaf om ook een 7 inch tablet te gaan produceren.

“I believe there will be a 7-inch market and we should do one”

Cue had ook een artikel bijgevoegd waarin een redacteur van een website beschreef dat hij was overgestapt op een 7 inch Samsung tablet en daar best tevreden over was. Browsen op het web was een zwak punt op de 7 inch Tab en op de 7,9 ich iPad gaat dat vast een stuk beter. Uit een tweet van een CNBC  technologie verslaggever die het proces volgde bleek dat Steve Jobs uiteindelijk toch overstag is gegaan om alsnog een kleinere iPad te produceren.