Een week met de iPad mini

Omdat er veel vragen zijn over de iPad mini hierbij mijn eerste ervaringen na een week dagelijks de mini gebruikt te hebben. De uitgebreide review volgt later. Grootste mankement is volgens veel berichten die ik de afgelopen tijd heb gelezen (op de iPad mini) het display van de mini met een pixeldichtheid (PPI) van slechts 163 pixels per inch. Identiek aan de iPad 1 maar wel hoger dan de best verkochte iPad tot nu toe, de iPad 2 met slechts 132 pixels per inch. Over het display van de iPad 2 hoor ik nooit iemand klagen maar over het display van de iPad mini die een betere resolutie heeft als de iPad 2 wel?

Veel bloggers vergelijken de iPad mini ook met het display van de Google Nexus 7 die wel een Retina display zou hebben. Dat is niet juist want Retina begint volgens Apple normen bij een pixeldichtheid van 300 pixels per inch en de Nexus 7 heeft een pixeldichtheid van 216. Daarmee is het display van de Nexus 7 overigens wel beter dan dat van de iPad mini.

De iPhone 5 heeft een pixeldichtheid van maar liefst 326 ppi en dat is twee maal zoveel als de iPad mini. Het menselijk oog kan niet meer pixels onderscheiden dan 300 ppi. Een hogere pixeldichtheid heeft dus weinig nut. Toch is de pixeldichtheid van de mini, die de helft is van de iPhone 5 voor het oog hoger dan je denkt. Dat heeft met de kijkafstand te maken. Een iPhone hou je dichter bij je ogen dan een iPad mini, die afstand is belangrijk bij de weergave van pixels voor het oog. Meer afstand geeft een betere resolutie en daarbij zitten de 163 pixels per inch van de iPad mini niet in een 10 inch display maar in een display van 7,9 inch en dat maakt ook een groot verschil.

Tot zover de technische prietpraat. Als ik de mini gebruik heb ik geen last van vage teksten in beeld. Email is prima te lezen, alle nieuwsbronnen die ik dagelijks via RSS feeds, Reeder en websites voorbij zie komen zijn prima te lezen. Tweetbot for iPad is in portret modus is goed te gebruiken. Als ik stukjes op de iPad schrijf voor bijvoorbeeld MobileMac zoals dit bericht, dan werkt dat net zo goed als op een grotere iPad. Ik denk zelfs dat het toetsenbord van de mini prettiger werkt dan het toetsenbord van de iPad 2 of 4. Dat komt omdat de toetsen lekker dicht bij elkaar liggen.

De mini is wat mij betreft perfect voor onderweg. Het display is scherp genoeg voor wat ik er mee doe en voor internet toegang gebruik ik een Huawei E560.

De Huawei E560 is een mobiele WiFi hotspot voor je iPad maar je kan natuurlijk ook de Mobiele Hotspot functie van je i of (smart) phone gebruiken.

Games speel ik zelf nooit vanwege chronisch tijdgebrek maar @bits2read wilde de game performance van de iPad mini wel even testen. Volgens Ferdi werkt het prima en hij ging daarna naar de dichtstbijzijnde Dixons om ook een mini te kopen alleen waren ze op dat moment allemaal uitverkocht.

Het enige minpunt van de (zwarte) Slate Black iPad mini is de geanodiseerde aluminium achterkant. Het is een niet alleen een vingerafdrukkenmagneet maar de iPad mini is daardoor ook zeer kwetsbaar voor beschadigingen en krassen.

Een iPad mini met een Retina display zien we vast volgend jaar wel op de markt en tot die tijd zal ik het met de iPad mini moeten doen want mijn vorige iPad heb ik moeten inleveren bij Hector (8) en die krijg ik echt niet meer terug en dat wil ik ook niet, zo goed is de iPad mini. De volledige review over de iPad mini volgt later.